IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще играе важна роля за ЕС в периода на своето председателство

То ще донесе много позитиви на страната, смята Любов Панайотова от фондация „Европейски институт“

12:42 | 13.01.15 г. 1
България ще играе важна роля за ЕС в периода на своето председателство

Основен приоритет на България като председател на ЕС ще бъде приемането на новата седемгодишна финансова рамка на общността. Този коментар направи в ефира на телевизия Bulgaria on Air Любов Панайотова от фондация „Европейски институт“.

Тя припомни колко трудно бе постигнат консенсусът за настоящия програмен период и допълни, че ролята на председателя на ЕС в този случай е много важна. „Председателстващите трябва да могат да правят бързи сметки и предложения, които са най-удачни за страните в съюза“, заяви още Панайотова.

Предизвикателствата пред страната ни като ротационен председател на ЕС ще са свързани още с подготовката на европейските избори и готвения нов състав на Европейската комисия,  прогнозира експертът.

Председателството на ЕС е много важно и показва доколко администрацията на страните членки може да се справи със задачите и дали политическата им класа може да задава дневен ред на общността и да се справя с кризи, уточни Панайотова.

Тя посочи, че разходите, коментирани вчера от вицепремиерът Меглена Кунева – към 60 млн. евро, са „долната граница“, но в същото време председателството носи и много позитиви.

Част от разходите, които страната трябва да направи във връзка с председателството си на общността, са свързани с разширяването на присъствието ни в постоянно представителство в Брюксел. „Определено около 200 души трябва да отидат там, което води до изключително големи административни разходи след това – с техните квартири, заплати и т.н.“, коментира още тя.

Същевременно в страната трябва да се обучи и голям екип и в България, тъй като се провеждат над 2 хил. срещи в рамките на председателството, допълни още Панайотова.

Тези срещи и съпътстващи форуми ще донесат много позитиви за страната, смята експертът и допълни, че на тях ще присъстват множество чиновници и международни експерти. „От нас зависи да извлечем и бизнес ползи“, коментира тя.

По нейни думи добре ще е за страната, ако конференциите, които се организират, не бъдат само в София, а и в други български градове - тоест да може да се покаже инвестиционния потенциал на страната. 

Панайотова припомни записаното в Договора от Лисабон, според който приоритетите за председателите на ЕС се определят „по тройки“ - тоест съвместно между три държави, които ще оглавяват общността през периода от година и половина. България е в една група с Великобритания, която поема поста ротационен председател на ЕС през второто полугодие на 2017 година, и с Естония, която ще председателства общността в първите шест месеца на 2018 година.

Пълното интервю с Любов Панайотова можете да видите във видеото

Още видео материали можете да откриете в сайта на телевизия Bulgaria on Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Този Лисабонски договор та ка и не се знае, какво е написано в него!Но явно е вярно, че отдавна няма държава България!Не на ЕС в този му вид!ЕС за хората, да, но ЕС за банките, никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още