IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Иванчев: БФБ ще има съвсем друга цена, ако търгува държавни ценни книги

Заради липсата на инфраструктура брокерите търгуват навън, заяви икономистът

14:30 | 16.02.15 г. 3
Боян Иванчев: БФБ ще има съвсем друга цена, ако търгува държавни ценни книги

Един от начините да бъде променена дейността на БФБ към по-добро е да бъде приватизирана. Другият вариант е да има нов тип ръководство. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът д-р Боян Иванчев, преподавател във ВУЗФ, по повод решението на Агенцията за приватизация да заложи в плана си за продажби през 2015 г. държавното участие в капитала на “БФБ-София” АД.

Експертът даде за пример Румъния, където за главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса бил поканен полякът Лудвиг Соболевски, който по думите на Боян Иванчев „направи Варшавската фондова борса най-важната в ЦИЕ и няколко години тя беше номер едно по IPO в цяла Европа“. Икономистът допълни, че освен това на борсата в Румъния се търгуват и държавни ценни книги, за разлика от ситуацията в България.

Той изтъкна, че преди 100 г. Софийската фондова борса е търгувала държавни ценни книги. „Не може толкова години, след като България е член на ЕС, ние да не търгуваме държавните ценни книги и да нямаме клирингова къща. Умните българи – брокери и дилъри търгуват навън. Те си отиват, защото тук не е направена инфраструктурата, която може да бъде изградена за броени месеци. Борсата ще има съвсем друга цена, ако качим сега държавните ценни книги“, заяви той.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
BigBear
преди 9 години
Браво Бояне!Щом толкова години не смениха ръководството то поне нека да продадат борсата на някой който прави борсова дейност по занятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Спящият бик
преди 9 години
ГЕРБ - убиецът на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
друга цена ама късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още