IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 млн. лева искат млекопроизводителите срещу фалити в сектора

На среща с премиера те ще настояват за прилагане на непопулярни мерки срещу дъмпинговите вносни цени на храните

11:35 | 17.04.15 г. 4
100 млн. лева искат млекопроизводителите срещу фалити в сектора

100 млн. лева са необходими на млекопроизводителите, за да не се стигне до фалит в сектора. Това коментира в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров.

По думите му 15% от загубите в бранша са заради наложеното руско ембарго.

От бранша настояват за по-строг контрол по границите и хранителните магазини, за което според него държавата има ресурси и институции.

Вносът на млечни продукти от ЕС е със силно занижени цени и ниското качество е основният проблем в сектора, изтъкна още Зоров. Според него е недопустимо едва 35% от хранителните стоки по магазините да са българско производство.

Зоров посочи още, че Румъния сваля ДДС на хранителните продукти от 24% на 9% като рязка мярка срещу загубите заради руското ембарго. Зоров изрази опасение, че субсидиите отново ще отидат при хора, които нямат нито едно животно, защото принципът на европейската субсидия е да се дава за произведена земеделска продукция, а при нас този въпрос не е решен.

„С тази политика на страхопочитание към европейските ни партньори ние ще се загубим като производители на земеделска продукция“, каза Димитър Зоров.

Вчера в Министерството на земеделието беше проведен консултативен съвет по въпросите на животновъдите, но от бранша не са удовлетворени от резултатите, обяви и Танчо Колев от Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите. Той коментира пред телевизията, че на този съвет не са постигнати договорености с държавата и тя не е застанала на страната на млекопроизводителите. Цената за 1 литър мляко е паднала на 35 ст., съобщи той, като допълни, че цените са започнали да се понижават от октомври насам. По думите му отпадането на млечните квоти от 1 април не е оказало влияние досега върху цените у нас.

Контролът върху храните по магазините е нулев, каза Танчо Колев и допълни, че в момента българите се хранят с нездравословни вносни храни.

Според него е необходимо държавата да предприеме драстични мерки, като забрани вноса на млечни продукти отвън или им сложи данък.

От сектора предупредиха, че ако не се изпълнят исканията им и не се вземат по-сериозни мерки, ще блокират границите в най-кратки срокове срещу вносните дъмпингови продукти.

Млекопроизводителите искат и среща с премиера Бойко Борисов с настояване за непопулярни мерки и допълнителни средства, които да „запазят сектора“.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
polisat
преди 9 години
А защо тогава рекламираните български сирена са с цени 8.00 - 12.00 лв./кг. Зоров също произвежда сирене и кашкавал. Да бяха си намалили маржа на печалбата. За качеството също имам съмнения. Като настоява много за българското производство беше ли му приятно да яде по празниците салатки по 2.50 - 3.00 лв. Те само това искат - да бъдат единствени и да си контролират пазара. Преди две години беше истерията с яйцата - няма внос от Полша и българските яйца станаха по 50ст. сега си имаше внос (т.е. пазарна ситуация) и няма спекула -яйца по 20 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
С тази политика на страхопочитание към европейските ни партньори ние ще се загубим като производители на земеделска продукция=======Май процесът на еманципация и освобождаване от комплекси е започнал. Но това не е достатъчно. А иначе някъде бях прочел, че средно субсидията за крава в БГ е около 200 лв.Може и тук, в Инвестора да беше. Справка показа, че средната за ЕС е около 1500 лв. Не съм специалист по тези теми, но докато няма ясна картина кой при какви условия се състезава (конкурира) нищо няма да се реши, а ще има поредното надлъгване.Към инвестора: Като пишете за някакви събития, добавете и от себе си малко информация за да знаем контекста на тези събития. Дайте малко справочна информация какви са изкупните цени на млеката из ЕС и какви субсидии получават. Така да се каже събитията да не увисват във въздуха, а и ние да не гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
korker
преди 9 години
Само за едно съм съгласен с господина, че ДДС-то за храни и у нас следва да има преференциална ставка. Така е по цяла Европа, дори и в Румъния скоро ще е така, само ние брулим бедния си народ с 20% дори и за хляба му. За сметка на символичния плосък данък от 10% за богатите у нас, което си е подигравка с народа.За останалото, не съм съгласен. Качеството на храната у нас е мизерно. Отдавна съм фен на ЛИДЛ, защото зареждат голяма част от стоката си от чужбина и качеството е прилично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още