IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трудно би се справила сама с нарастващата вълна бежанци, смята експерт

Съсредоточаването на голям брой бежанци в една държава е опасно, предупреди Йордан Божилов

11:36 | 24.04.15 г.
България трудно би се справила сама с нарастващата вълна бежанци, смята експерт

България трудно би се справила сама с проблема с трафик на хора, затова е необходима помощта на ЕС. Трябва да се търси и сътрудничество с Турция, която би могла да ограничи преминаването на бежанци към страната ни. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. По думите му ЕС е най-големият финансов донор в света и разполага с достатъчно средства, за да преодолее проблема.

Божилов поясни, че телената ограда между България и Турция е необходима, не за да се изтласкат хора, търсещи убежище, а за да се спре влизането на терористи в страната ни. 

„Окуражаващ е фактът, че се проведе Съвет на ЕС по въпроса за миграцията, което означава, че ще се върви към една обща политика, която да обхване всички въпроси, свързани с бежанците. По последни данни в света има над 50 млн. бежанци, затова можем да очакваме засилване на миграционните вълни. Предприетите от ЕС мерки са свързани основно с прекратяване на трафика по море“, каза Божилов. 

Според него идеята за по-голяма солидарност в ЕС при приемане и настаняване ще се отрази положително на България, тъй като съсредоточаването на голям брой бежанци в една държава е опасно.

„След арабската пролет  и последвалите кризи имаме невиждан досега проблем, така че ЕС ще преразгледа тези въпроси. За мен по-важно е да се подходи към същността и да се създадат такива условия в държавите от Близкия изток и Северна Африка, че да не се създават такива масови вълни. Хората бягат, за да спасят живота си“, коментира той.

Експертът припомни, че в момента виждаме как вследствие на действията на Ислямска държава се пораждат бежански вълни, но в същото време причина за миграция се явява и епидемията от ебола в Африка. Освен това се увеличават бежанците от Афганистан и Пакистан, които ще дойдат по суша.

Божилов коментира и въпроса за интеграцията, като каза, че често европейците възприемаме тези хора като чужди, те започват да изграждат собствени общности, засягат се социалните системи и следва етническо и религиозно напрежение.

„Трафикът на хора генерира много средства за организираната престъпност. Миналата година България влезе в доклад на Европол с негативни констатации – че български престъпни групировки подпомагат не само бежанци, но и бойци, които отиват да се бият за Ислямска държава. Това е един от факторите, с които трябва да се борим“, препоръча Йордан Божилов.

Технически България е готова за Шенген, въпросът е дали другите страни-членки ще оценят това, смята експертът.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още