fallback

Русия разполага 2 хил. военни в новата военновъздушна база в Сирия

Силите ще включват екипажите на изтребителите, инженери и войски за осигуряване на съоръжението в пристанищния град Латакия

12:32 | 22.09.15 г. 33

Русия ще разположи 2 хил. военнослужещи в новата военновъздушна база в близост до сирийския пристанищен град Латакия, съобщава съветник по политиката за Сирия в Москва, цитиран от FT.

Това е още един сигнал за мащаба на присъствието на Руската федерация  в разкъсваната от война близкоизточна страна, отбелязва изданието.

Силите ще включват екипажите на изтребителите, инженери и войски за осигуряване на съоръжението, казва друг информиран източник на изданието.

Източниците обаче отказват да потвърдят дали Москва ще изпрати в Сирия ракети земя-въздух и изтребители, както твърди Вашингтон.

Малко вероятно е коментарите да успокоят опасенията на водената от САЩ коалиция, която осъществява въздушни удари срещу радикалната организация “Ислямска държава” на територията на Ирак и Сирия. Военното участие на Русия би могло да доведе до ескалация на кървавата гражданска война в страната и рискови инциденти между руските сили и силите на коалицията.

Представител на Русия отхвърли като "неискрени" коментарите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, присъствието на руски военни в Сирия повдига сериозни въпроси.

Съобщенията за засилването на военното присъствие на Русия в близкоизточната страна биха могли допълнително да усложнят баланса на силите там. Това накара премиерът на Израел Бенямин Нетаняху да пътува до Москва за среща с руския президент Владимир Путин в понеделник. След срещата израелските медии съобщиха, че двамата са се договорили за механизъм, който да координира военните действия на двете страни в Сирия, за да се предотвратят инциденти.

Още по темата вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още