IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди служители от сектор „Сигурност“ протестираха пред НС*

Униформените ще са пак пред парламента на 12 ноември, когато Бюджет 2016 ще се гледа на първо четене в съвместно заседание на бюджетна и икономическа комисия

14:18 | 08.11.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Хиляди служители от сектор „Сигурност“ се събраха днес пред сградата на Народното събрание (НС), за да протестират срещу промените, целящи отпадане на някои техни социални придобивки. Демонстрацията продължи около три часа въпреки заявките, че спорните бюджетни мерки за сектора ще бъдат преразгледани. Освен това на 12 ноември, когато Бюджет 2016 ще се гледа на първо четене от две парламентарни комисии, се очаква да има нов протест.

Около 1 500 полицаи се събраха на площад „Народното събрание“ още преди началото на протеста. Около 13 часа – часът, който бе определен за начален, техният брой достигна около 5 000 души, съобщава вестник „24 часа“, цитиран от Dnes.bg.  

Площадът бе затворен. Движението по бул. "Цар Освободител" бе блокирано, като остана такова дори и след края на протеста на униформените.

Демонстрацията се проведе в Деня на професионалния празник на полицията у нас. Протестиращите надуваха вувузели и носеха български знамена и плакати, на които пишеше „Без партии и политици“, „Оставка на беззаконието“, „Протест срещу безхаберието“, „Мълчаливо връчване на реформи“, видя екип на ТВ Bulgaria ON AIR.

Началото на протеста бе дадено с националния химн в изпълнение на надзирателка от затворите. Протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали, информира агенция „Фокус”.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката, съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия, и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чийто авторитет е бил свален до минимум.

По-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че правителството ще отмени промените в социалния пакет на полицаите. Така засега униформените запазват правото на 20 заплати при пенсиониране и бонус прослужено време над надниците си, посочва Dnes.bg.

„Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, поясни по-рано Бъчварова.

След като обаче чуха за решението от тази сутрин недоволните извикаха „Оставка!“. Освирквания имаше и срещу финансовия министър Владислав Горанов.

В протеста участваха служители от цялата страна, които дойдоха в столицата с автобуси и личен транспорт. Много от тях дойдоха със семействата си. 

От ДАНС и ГД „Национална полиция” проведоха акция за залавяне на провокатори на протеста. Бяха задържани 10 лица, за които имаше данни, че са съпричастни към подготовката на провокативни действия. Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство.

МВР призова служителите към отговорно и професионално поведение и бдителност с цел недопускане на провокации при провеждането на днешния протест. Емоционалният протест, започнал с изпълнение на химна, приключи с полицейско хоро на жълтите павета пред парламента.

Организаторите обявиха, че ще има и следващ протест. Те го насрочиха за четвъртък, отново в 13 часа. Тогава служители от сектор "Сигурност" отново ще се съберат пред парламента. Очаква се на 12 ноември да бъде първото обсъждане на Бюджет 2016 в съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика и туризъм.

Снимки от протеста вижте в галерията

Повече по темата гледайте във видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

* Статията е актуализирана в 16:27 часа със снимки и информация за следващия протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 9
Big Stan
преди 8 години
Моментално уволнение за всички "медузи" на площада. От утре нови на тяхно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Незаконен протест. А очакваме тия да прилагат законите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още