IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди служители от сектор „Сигурност“ протестираха пред НС*

Униформените ще са пак пред парламента на 12 ноември, когато Бюджет 2016 ще се гледа на първо четене в съвместно заседание на бюджетна и икономическа комисия

14:18 | 08.11.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Хиляди служители от сектор „Сигурност“ се събраха днес пред сградата на Народното събрание (НС), за да протестират срещу промените, целящи отпадане на някои техни социални придобивки. Демонстрацията продължи около три часа въпреки заявките, че спорните бюджетни мерки за сектора ще бъдат преразгледани. Освен това на 12 ноември, когато Бюджет 2016 ще се гледа на първо четене от две парламентарни комисии, се очаква да има нов протест.

Около 1 500 полицаи се събраха на площад „Народното събрание“ още преди началото на протеста. Около 13 часа – часът, който бе определен за начален, техният брой достигна около 5 000 души, съобщава вестник „24 часа“, цитиран от Dnes.bg.  

Площадът бе затворен. Движението по бул. "Цар Освободител" бе блокирано, като остана такова дори и след края на протеста на униформените.

Демонстрацията се проведе в Деня на професионалния празник на полицията у нас. Протестиращите надуваха вувузели и носеха български знамена и плакати, на които пишеше „Без партии и политици“, „Оставка на беззаконието“, „Протест срещу безхаберието“, „Мълчаливо връчване на реформи“, видя екип на ТВ Bulgaria ON AIR.

Началото на протеста бе дадено с националния химн в изпълнение на надзирателка от затворите. Протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали, информира агенция „Фокус”.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката, съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия, и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чийто авторитет е бил свален до минимум.

По-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че правителството ще отмени промените в социалния пакет на полицаите. Така засега униформените запазват правото на 20 заплати при пенсиониране и бонус прослужено време над надниците си, посочва Dnes.bg.

„Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, поясни по-рано Бъчварова.

След като обаче чуха за решението от тази сутрин недоволните извикаха „Оставка!“. Освирквания имаше и срещу финансовия министър Владислав Горанов.

В протеста участваха служители от цялата страна, които дойдоха в столицата с автобуси и личен транспорт. Много от тях дойдоха със семействата си. 

От ДАНС и ГД „Национална полиция” проведоха акция за залавяне на провокатори на протеста. Бяха задържани 10 лица, за които имаше данни, че са съпричастни към подготовката на провокативни действия. Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство.

МВР призова служителите към отговорно и професионално поведение и бдителност с цел недопускане на провокации при провеждането на днешния протест. Емоционалният протест, започнал с изпълнение на химна, приключи с полицейско хоро на жълтите павета пред парламента.

Организаторите обявиха, че ще има и следващ протест. Те го насрочиха за четвъртък, отново в 13 часа. Тогава служители от сектор "Сигурност" отново ще се съберат пред парламента. Очаква се на 12 ноември да бъде първото обсъждане на Бюджет 2016 в съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика и туризъм.

Снимки от протеста вижте в галерията

Повече по темата гледайте във видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

* Статията е актуализирана в 16:27 часа със снимки и информация за следващия протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Защо направиха клопка на Вучков и той си подаде оставка!?Щото не искат здрава ръка в България, искат хаос! Бъчварова е социоложка ли, каква беше. Реформи не могат да се правят от някой, който е куха лейка и зад гърба му стои още по кух бидон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
Аз заставам зад полицаите!Това, че не всички са ни по вкуса, какво от това! Факт е, че след като нямаме войска, единствено полицията остава някакъв стълб за националната сигурност!Някой иска да дестабилизира окончателно държавата ни!Бързат да сменят населението, ама не са познали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
Hermes73
преди 8 години
Сектор Сигурност,здравеопазването,държавната и общинска администрация,енергетиката са каци без дъно ,които плачат за реформа ,докато не се реформират икономиката ни ще се влачи по дъното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Този Крас е болен мозък . Цялата пушилка с МВР е за замитане на фалшификациите на изборите . В системата нищо няма да се промени за съжаление . Там има и свестни хора , но за съжаление са малко . Решението е ясно но никой няма смелост да го приложи в момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
vale1
преди 8 години
http://***.faktor.bg/balgariya/59426-ivan-kostov-imam-svobodni-pari-da-vzema-da-gi-dam-na-peevski-i-dogan.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
vale1
преди 8 години
не съм фен на Иван Костов ,но това което предлага е добро - "Костов предложи 20-те заплати при пенсиониране да останат, но за всяко провинение на полицай да се отнема от тези заплати "А то сега провини се полицай в София и го правят началник във Варна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 6
Big Stan
преди 8 години
Абе Мен, за разлика от теб съм работил в системата. Ако искаш да разбереш за какво става на въпрос намини покрай националния стадион да видиш колко от тези *** могат да направят дори 1 лицева опора, а за 800-те метра да не говорим, че още на една трета от разстоянието ще пукнат плондерите. Знаеш ли колко момчета млади и прави чакат да се открие работно място в някое районно, но в МВР не се постъпва просто така, всеки е заведен и представен от някого. Случайни няма, както не бях и аз. Така че намали патоса. Затова уволнение отгоре до долу за всички в системата и още същия ден да се разреши на хората свободна употреба на оръжие при защита на собственост и живота им. Това е верния път. По въпроса с джихадистите ти като толкова защитаваш медузите от протеста, намини покрай Лъвов мост по тъмно да видиш как си вършат работата, а защо не видиш по Сливница как подминават сводниците и труженичките на любовта...Ай сполай ти и продължавай да си тролиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
novak li sam
преди 8 години
За ситуацията са виновни ГЕРБ.Те за пореден път погазват конституция, закони и договори.Тяхна практика е със задна дата да променят условията по договори чрез закони. В случая това са трудови договори. Полицаите преди години са сключили с МВР (Държавата, сега управлявана от ГЕРБ) договори, че ще работят при определени условия, вкл. колкото са там заплати при пенсиониране. Сега управляващите се отмятат от договорите си.Правилно е да се премахнат привилегиите в МВР, те не работят при по-лоши условия от лекарите в Бърза помощ, но само за новопостъпили ченгета. Който иска да е ченге, да знае, че ако сега постъпи в МВР, няма привилегии. След години проблемът ще е решен. Но сега със задна дата, не е зконно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Ам айди правете преврат и слагайте някой генерал за президент, какво само тренираш тука писане с големи букви? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
И без това има нужда от съкращения, а 10к е едно добро начало, а със спестените пари, като искат да вдигнат на другите заплатите. Интересно ако ги пуснат на полиграф, колко ли от тях ще са станали полицай, без връзки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още