IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Марков: Правителството няма да изкара мандата си

Предсрочни парламентарни избори биха поставили страната пред голяма криза, смята политологът

08:34 | 11.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много е важна ролята на ГЕРБ, която досега се съобразяваше с политическите си партньори, а сега трябва да взема твърди решения, смята Стойчо Стойчев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много е важна ролята на ГЕРБ, която досега се съобразяваше с политическите си партньори, а сега трябва да взема твърди решения, смята Стойчо Стойчев. Снимка: Ройтерс

Кризата ще се задълбочава и това правителство няма да изкара мандата си. В същото време предсрочни парламентарни избори биха поставили страната пред голяма криза. Тази прогноза направи политологът Иво Марков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, след като във вторник малкият коалиционен партньор АБВ взе решение да напусне управляващата коалиция, а вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка.

Според Марков приятелският огън между Реформаторския блок и ГЕРБ вече преминава в управленска криза и трябва да се търсят плаващи мнозинства в парламента, за да продължи ГЕРБ да управлява.

Политологът Стойчо Стойчев обаче изрази мнение, че правителството сега не е много по-нестабилното в сравнение с началото на мандата.

„Страшно ще е, ако президентът или премиерът подадат оставки. В момента никой няма интерес от предсрочни парламентарни избори. Всеки си гледа хляба и българските депутати не правят изключение. Независимите депутати ще гласуват с мнозинството, за да не падне то", коментира специалистът за Bulgaria ON AIR.

„Много е важна ролята на ГЕРБ, която досега се съобразяваше с политическите си партньори, а сега трябва да взема твърди решения. Рисковете не са свързани само с АБВ, която излиза от управлението. Сега всички ще опитват да извиват ръцете на ГЕРБ -  и реформаторите, и патриотите. ББЦ би бил удобен партньор", допълни Иво Марков.

Стойчев е на мнение, че напускането на Ивайло Калфин е очакван ход. Според него това е ясен знак, че АБВ стартира подготовката за президентска кампания.

„Без голямо значение е дали ще има стопляне на отношенията между АБВ и БСП. В момента подкрепата и за двете партии е ерозирала. Дори е възможно да постигнат по-слаб резултат заедно, отколкото поотделно", коментира той темата.

Политологът предложи Изборният кодекс „да бъде отменен и заменен с няколко семпли правила и закони". 

"В последните години се наблюдава снижена експертност в българската политика. Важните закони се правят за няколко нощи и водени от политически интереси", заяви и Марков, който се съгласи, че реформата в изборното законодателство е задължителна. 

"Мнозинство няма отдавна", каза късно във вторник отново пред  Bulgaria ON AIR политологът Юлий Павлов. "Имаме правителство на малцинството още от декември миналата година, все пак наскоро Меглена Кунева го призна", заяви той. По думите му управляващите от ГЕРБ разчитат на "плаващо мнозинство", което с течение на времето изменя структурата си. Според Павлов от ГЕРБ ще търсят път обратно към Левицата, за да влязат в преговори с БСП.

 "Бъдещето е в истинското политическо противоречие", увери от своя страна специалистът Христо Панчугов. Според него с отсъствието на Бойко Борисов "от всички дебати" премиерът отказва да се ангажира с конкретна позиция. "Неговата роля никога не е била само на балансьор", подчерта обаче Панчугов.

"Коалицията беше създадена около ясни политики. Очевидно моментът е свързан с конкретна ситуация, но не мисля че трябва да търсим дълбок анализ на това, което се случва", каза още той. По мнението му предсрочни парламентарни избори преди президентските наесен са малко вероятни. 

Вижте повече във видео материала! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
ще изкара бе, те контролират КОЙ-човците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Макар ,че би могъл и да остане ,ако има как да му дадат още 20 милиярдатози път уж да модернизира армията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Избори ще има като свършат тези 20 милиярда нови заеми дето взеха.ТогаваБойко сам ще хвърли кърпата и ще каже да се оправяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Защо пък не две в едно - президенски и парламентарни със задължително гласуване става прекрасно На последните парламентарни избори избирателната активност е 48% тоест ако активността не е над 50% за мен изборите са невалидни както когато в Нар.събрание няма кворум 121 депутата всичко е невалидно Не може 48% да са гласували и изборите да са валидни и незнам как е записано в закона но по пътя на логиката ако избирателната активност е под 50% изборите са невалидни и следва нови избори и така до края на света докато активността стане над 50% и става с задължително гласуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още