IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Има морални основания за смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за ООН

Бокова беше потвърдена от един не много джентълменски натиск, ситуацията е много трудна, каза той

11:25 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Има морални основания за смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за ООН, каза Трайчо Трайков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Преди дни Реформаторският блок окончателно излъчи кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков - ген. Съби Събев, които бяха гости в студиото на сутрешния блок.

Трайков коментира сблъсъците около номинираната за генерален секретар на ООН Ирина Бокова и потенциалната смяна на кандидатурата ѝ с тази на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Има известни дори и морални основания дори да се направи тази смяна, ако все пак решат, защото си спомняте, че кандидатурата на г-жа Бокова беше потвърдена от един не много джентълменски натиск от АБВ и г-н Първанов навремето. Но това са така или иначе нюанси, които могат да послужат за оправдание на едно или други решение, истината е, че ситуацията наистина е много трудна. Ако бъде успешно, всички ще поздравят премиера за гросмайсторския ход, а ако бъде неуспешно всички ще го охулят, както обикновено се случва в България", коментира Трайков. 

Относно номинацията на БСП за президент Трайков каза: "В бурни води капитанът на кораба трябва да разчита на посоката, в която знае, че трябва да върви и мястото където иска да стигне. Ако тези наши цели са твърди, а те трябва да бъдат такива, смятам, че трябва да намерим начин да се справим с бурите. Това, което за жалост виждам у други кандидати, като например у кандидата ген. Румен Радев, е че този компас не работи съвсем при него".

кандидатът за вицепрезидент на Реформаторския блок ген. Съби Събев също коментира президентската номинация на ген. Радев.

„Познавам ген. Радев, макар че не сме служили с него. Лично решение, което аз на негово място не бих го взел, след като си се ангажирал с подобна кауза и работиш по нея за извеждане на ВВС от това състояние. Правителството предприе редица стъпки именно в тази посока, включително с увеличаване на бюджета, включително със стартиране на проекта за нов многоцелеви изтребител, включително за ремонта на авиационната техника, за да може повече летци да летят, аз считам, че нещата се задвижиха и точно в този момент очевидно той взема решение да напусне. Мисля, че това е под определено партийно давление“.

Още от разговора може да видите във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още