IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене" - черна дупка или реален шанс за българската енергетика

Енергийният експерт Еленко Божков и блогърът Иво Мирчев в спор за ролята на проекта в икономиката

11:51 | 29.09.16 г. 2
АЕЦ "Белене" - черна дупка или реален шанс за българската енергетика

Черна дупка ли е АЕЦ "Белене" или реален шанс за българската енергетика. Това коментираха енергийният експерт Еленко Божков и блогърът Иво Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Приетият на второ четене законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на "Национална електрическа компания ЕАД" за АЕЦ "Белене" отново скара основните сили в парламента.

Според Мирчев АЕЦ "Белене" е пагубна за икономиката на България. Той настоя, че нито един от депутатите, които приеха закона за издължаването не е видял арбитражното решение на съда в Женева. В крайна сметка обаче решението било прието, защото "АЕЦ "Белене" е важен за Русия и за енергийната мафия в България". 

Енергийният експерт Еленко Божков не се съгласи с Мирчев. По думите му АЕЦ "Белене" не е "черна кутия", а централа с потенциал да подхрани родната енергетика, която в момента търпи близо 45% загуби в износа.

"Икономическата криза, която търпим и сега, ни поставя в положение да падне потреблението на енергия с над 30% спрямо това, което имахме преди. Тази икономика нали трябва да тръгне? Говорим за един период, който следва след 10 години. Тогава как ще изглеждат пазарите, дали ще можем да изпреварим Турция, която в момента изгражда своите атомни централи?", попита Божков.

Още от разговора може да видите в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Зад безкрайната "говорилня" за АЕЦ Беляне се крият престъпници! Стопанството на държавата /народа/ и икономиката не са едно и също, макар, че в известна степен се препокриват, но отъждествяването им позволява големи безнаказани престъпления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Блогър спори с експерт :) Т'ва да си блогър ще да е голямо постижение :) Докато някой учи диференциални уравнения, ти пишеш блог. После ходиш и спориш. Страхотно е. Галилей така спорел навремето с едни други блогъри. Те блогвали от амвона на църквата, а той си гледал през телескопа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още