IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираното издаване на ТЕЛК решения ще е временно, твърди икономист

Класовете инвалидност трябва да бъдат определяни според професията на човека, смята Аркади Шарков

09:15 | 31.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Блокираното издаване на ТЕЛК решения във всички комисии в страната, както в повечето подобни случаи, ще бъде за кратък период от време. Това заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По думите му досегашният опит показва, че или нещата са се връщали към началното си статукво, или са се правили съвсем малки и недостатъчни реформи. 

Икономистът посочи, че е налице и проблем в системата, свързан с пенсиите за инвалидност.

По думите му класовете инвалидност трябва да бъдат определяни според професията на човека.

Шарков поясни, че след като бъдат взети ефективни решения от Министерството на здравеопазването, проблеми с получаването на инвалидните пенсии няма да има.

Според икономиста в момента се вдига твърде много шум по темата с ТЕЛК-овете.

Той припомни, че Върховният административен съд не е отменил цялата наредба, а само няколко текста, два от които са свързани със сроковете за инвалидност, касаещи пациенти със заболяването рак на гърдата и методиката за прилагане на оценка на трайно намалена трудоспособност.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deyanailieva
преди 6 години
Добре де, на никого ли не му се струва странно икономист да коментира здравни и юридически теми. Ако направим едно сравнение - представете си, че Наредба 16-334 за топлоснабдяването не е отменена цялата, а е отменена само Методиката за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради-етажна собственост и съответно МЕ (и някои икономисти) кажат: няма никакъв проблем, наредбата не е отменена, така че си изчислявайте по свое усмотрение кой колко топло е ползвал, имайки предвид зададените параметри в наредбата. И като дойдат сметките - колко дела ще има, в които да се обсъжда каква точно методика е използвана и дали е адекватна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още