IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Варна подготвя училища и градини да излязат на свободния пазар на ток

Целта е разходите за електроенергия да намалеят, обясни кметът Портних

17:13 | 07.01.15 г. 1
Община Варна подготвя училища и градини да излязат на свободния пазар на ток

Община Варна обмисля на свободния пазар на електроенергия да бъдат изведени училищата, детските градини, яслите и поликлиниките. Това съобщи  кметът Иван Портних, цитиран от агенция „Черно море“.

Кметът посочи, че през 2014 г. общината излезе след големи усилия на свободния пазар на ток. Според градоначалника това веднага е дало резултат -  разходите за електроенергия са паднали с 20 на сто.

Припомняме, че миналата година Варна излезе на свободния пазар на електроенергия като сключи отново  договор отново с "Енерго-Про", но на по-ниска цена. Тогава общината отчете, че сериозно са намалели годишните разходи за уличното осветление – от 550 хил. лева на 280 хил. лева.

В България има два пазара на електроенергия – свободен, където цената се договаря директно между потребители и производители, и регулиран пазар, където цените се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От 2015 година обаче страната трябва да либерализира енергийния пазар. Тогава регулираната част трябва да отпадне и всички  потребители да договарят свободно цената на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 9 години
Незнам колко ще спечелят ако излезнат на свободният пазар ако не са си сменили осветлението преди това с икономично LED Осветление което е най големият им разход на електричество. Аз смених в офиса само 16 LED Пури (като тези от линка) и веднага се усети разликата http://***.krushki.com/index.php?main_page=index&cPath=117
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още