IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Несебър бе открита модерна претоварна станция за отпадъци

Проектът е финансиран по програма „Околна среда“ 2007-2013

09:28 | 29.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: община Несебър</em></p>

Снимка: община Несебър

Модерна претоварна станция за отпадъци бе открита днес в община Несебър, съобщи общината. Съоръженията са изградени по проект за изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Бургас, финансиран по програма „Околна среда“ 2007-2013 г. Водещ партньор в проекта е община Бургас, а останалите партньори са общините Несебър, Поморие, Руен, Сунгурларе, Камено, Айтос, Средец и Карнобат.

Стойността на проекта е около 7,5 млн. лв., 2,5 млн. лв. от които дофинансиране от община Несебър.

Претоварната станция е разположена в землището на село Равда, с основна площадка от 12,1 дка. Новата придобивка ще обслужва общините Несебър и Поморие, а разстоянието до новото регионално депо „Братово-запад“ е 55 км. 

Станцията се състои от съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо, техника за транспорт на дълги разстояния, съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет 20 т/час, както и площи за приемане на разделно събрани отпадъци. Откриват се нови 28 работни места. Има потенциал за увеличаване капацитета при бъдещо изграждане на инсталации за сепариране и компостиране.

Кметът на Несебър Николай Димитров заяви, че до края на юни ще приключи работата по проекта за дълбоководно заустване на пречистените отпадни води от Несебър, Слънчев бряг и Равда, с което ще се гарантира чистота на морските води преди началото на туристическия сезон.

Междувременно стана ясно, че скоро ще бъдат открити претоварна станция в Карнобат и регионалното депо в Братово, а това ще даде възможност цялата система за управление на отпадъците да започне да функционира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още