IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелина Василева: Незаконният улов на риба е основна причина да измират делфини

Сигнали за проблеми с животните трябва да се подават в РИОСВ

10:42 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една от основните причина за многото случаи на мъртви делфини по морето е незаконният улов на риба, при който животните се оплитат в рибарски мрежи. Това каза пред bTV министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя посочи, че са възможни и други причини: естествена смъртност, заболявания и въздействие на сонарни устройства.

Може би основната причина е заплитането в рибарски мрежи. В голяма част от случаите се установява, че делфините са загинали от удавяне, оплетени в незаконно спуснати мрежи във вътрешността на морето, заяви министърът.

Тя посочи, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Гранична полиция са се ангажирали да съдействат с повишен контрол.

Делфините са защитени видове, наказуеми са действията, които биха могли да причинят нараняването или смъртта им, каза тя.

Министърът препоръча да бъдат прочетени съветите на екоминистерството как се оказва помощ на бедстващ делфин. Сигнали за бедстващи или мъртви животни трябва да се подават на регионалните инспекции по околна среда.

Преди месец природозащитници от Сдружение за дива природа "Балкани" предложиха мерки, които според тях ще помогнат на делфините. Сред мерките е забрана за риболов в Черно море с всички дънни тралиращи и драгиращи средства, мониторинг на различните видове риболовни съоръжения с цел отчитане на оплетени делфини, международно сътрудничество с другите черноморски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още