IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна работата по общ устройствен план на Бяла

Документът ще реши съдбата на плажа Карадере

17:01 | 22.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Започна изработването на общ устройствен план (ОУП) на Бяла и екологична оценка към него, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Очаква се документът да определи бъдещето на плажа Карадере, за който природозащитници се опасяват, че ще бъде застроен. 

От регионалното министерство припомнят, че изработването на плана се налага заради настъпилите през 2008 г. промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в посока опазване на морските плажове и пясъчните дюни и ограничаване на застрояването в зона „А“ и зона „Б“.

Документът е необходим и заради значителната степен на урбанизация, предвидена с актуализацията на териториално-устройствения план на община Бяла, която е направена без съобразяване с екологичните разпоредби, казват от МРРБ.

Новият план ще отговори на необходимостта от опазване на териториите, смятат от регионалното министерство.

В периода 1996 – 1997 г. за всички крайбрежни общини, в т. ч. и за община Бяла, по възлагане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са изготвени териториално-устройствени планове (ТУП).

През 2004 г. е разработен и приет от Общинския съвет проект за актуализация на действащия ТУП на община Бяла. Актуализацията е приета без задължителните процедури по реда на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

С решение на Общинския съвет от февруари 2014 г. община Бяла дава съгласие за изработване на нов проект за ОУП и одобрява изготвеното за целта задание.

То е съгласувано от Министерството на околната среда и водите и Министерство на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Сега е времето за устройствени планове, докато е сухо и горещо, че каквото има да гори, да гори по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още