IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученици от 15 области остават на онлайн обучение до нова доставка на тестове

Половината поръчани щадящи тестове за COVID-19 не са доставени

11:23 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Учениците от 15 области в страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 хил. щадящи теста за COVID-19. Към този момент те не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени. Това информират от Министерството на образованието.

През миналата седмица Министерството на здравеопазването избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 хил. броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 хил. теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София град. 

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас в сряда, 10 ноември.

Подготовката за връщането в клас на най-малките ученици се провежда от няколко дни насам.

Според правилата, публикувани от образователното и здравното министерство - тестването на учениците ще става в училищата, а не вкъщи. Това ще става в дните понеделник и четвъртък. Само учениците със специални образователни потребности могат да бъдат тествани от родителите у дома.

Децата, които отсъстват в определените за изследване дни, ще бъдат тествани в първия ден, в който се върнат на училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още