IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на пролетта ще има решение от арбитража за АЕЦ "Белене"

Процедурата за нерегламентарината държавна помощ в енергетиката е много напреднала, посочи Томислав Дончев

13:45 | 03.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До края на пролетта ще има решение от арбитража за АЕЦ "Белене"

До четири месеца ще има решение по арбитражното дело, заведено от Атомстройекспорт, срещу Националната електрическа компания (НЕК) за пропуснати ползи, свързани със спирането на проекта за строителство на АЕЦ "Белене".

Това съобщи по време на парламентарния блиц контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

Руската компания заведе дело срещу НЕК през лятото на 2013 година с претенциите, че оборудването за централата е вече изградено и разходите за него трябва да бъдат компенсирани от България. Искът е на стойност от 1 млрд. евро.

От парламентарната трибуна Дончев посочи още и че очаква скоро развитие по искането на енергийния регулатор за обявяването на нерагламентирана държавна помощ в енергетиката - за двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, както и за сключените дългосрочни договори с производители на електроенергия от ВЕИ. 

Диалогът с ЕК по казуса е много интензивен, процедурата е в много напреднала фаза и на базата на исканата информация вицепремиерът има и свое мнение какво ще бъде решението. Той обаче отказа да коментира какво е то.

"Нито имам право, нито е редно да говоря от името на ЕК", каза той.

В отговор на въпрос от Корнелия Нинова вицепремиерът заяви, че е прекалено рано да се говори за актуализация на бюджета още в началото на годината. Имаме основание за оптимизъм, но и и рискове, които са под внимание, каза той.

Дончев посочи още, че новите заеми на правителството - за януари и февруари, са разход, защото "повече приходи водят до повече разходи". Всички приходи на държавата се инвестират в политиките на правителството и сфери, включително и в социалния сектор, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още