IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Левсли: Труден период очаква енергетиката без решение за тарифния дефицит

За КонтурГлобал 2015 година приключва с ръст от 40% на производството на електроенергията

08:17 | 20.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гари Левсли. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Гари Левсли. Снимка: Личен архив

До дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да приключи преговорите за отпускането на до 650 млн. евро под формата на облигационен заем. С тези средства трябва да бъдат погасени задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към "американските" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово.

Как се отразява тази ситуация на една от централите - КонтурГлобал, разказва главният изпълнителен директор Гари Левсли.

Г-н Левсли, какво се случва със споразумението за намаляването на цената за разполагаемост, което сключихте с НЕК?

Нашето споразумение с НЕК, което беше одобрено от правителството, изтече на 30 ноември 2015 година. В момента БЕХ води преговори с различни финансови институции за получаване на заем, за да може да се разплати с КонтурГлобал Марица Изток 3 и с AES Гълъбово. Ако те приключат успешно, ние ще потвърдим нашето съгласие измененията, направени в дългосрочното споразумение за изкупуване на електроенергия, да влязат в сила. Ако обаче се окажат неуспешни, тогава очаквам да настъпи още по-труден период за енергийния сектор.

Какви са задълженията на НЕК към КонтурГлобал и отразява ли се липсата на плащане върху работата на централата?

Не позволяваме ситуацията с неплащането от страна на НЕК да повлияе сериозно на работата на централата. Независимо от увеличаващите се суми за получаване, възлизащи на почти 443 млн. лева към 31 декември 2015 година и породените от това ликвидни затруднения, КонтурГлобал съумява да поддържа надеждността на централата през цялата година.

Като казвам, че централата е надеждна, имам предвид не само високото ниво на сигурност, въведено при нас, но също така и фактът, че НЕК винаги е могла да разчита на нашата централа да регулира и да посреща нуждите в моментите на пикова консумация на електричество. Бих искал да отбележа, че през 2015 година по нареждане на НЕК имахме общо 63 пуска от топло състояние или от пълно изключване и въпреки това резултатите от гледна точка на сигурност и електропроизводство са впечатляващи.

Каква бе изминалата 2015 година от гледна точна на електропроизводството?

През 2015 година КонтурГлобал Марица Изток 3 постигна вторите най-високи производствени резултати в своята история от 4 516 Гвтч, което е с близо 40% повече в сравнение с 2014 година. В резултат на това средната цена за мегаватчас спадна с почти 20%. Най-важното нещо за нас през изминалата година беше, че нямаше нито една производствена авария и досега сме постигнали рекорд от 3 571 155 отработени часа без производствена авария и произтичащата от това загуба на отработено време, което се отнася както за нас, така и за служителите на нашите контрагенти.

Резултатите, свързани с параметрите за производителност, са също толкова забележителни. Постигнахме ниво на разполагаемост (EAF) от 87,3%, процент на използваемост (коефициент на производителността) – 63,8%, а параметърът, показващ ефикасността на централата (специфичен разход на топлина) се покачи на 11 723 кДж/кг. Бих искал да изтъкна, че всички тези резултати бяха постигнати именно през една от годините с най-високо производствено натоварване.

След конференцията за климата в Париж бе възобновена дискусията за бъдещето на електроенергията, произвеждана от изкопаеми горива. От началото на 2016 година бяха въведени и нови регулации относно екологичните норми за нивата на емисиите на серен диоксид, азотен оксид и прахови частици в атмосферата, идващи от големи горивни инсталации по Директива 2010/75 относно емисиите от промишлеността. Отговаря ли вашата централа на новите изисквания?

Отговаря и то напълно. ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 е изпълнила всички нови екологични изисквания. В действителност започнахме да работим по изпълнението им още през 2012 година, което спомогна да ги постигнем далеч преди те да станат задължителни. Може би сте наясно, че тези изисквания, които се изпълняват в момента, са резултат от директива на ЕС от 2010 година. В интерес на истината КонтурГлобал е първата ТЕЦ в България, която въведе новите стандарти в своята работа чрез понижаване на емисиите от азотен оксид под 200 мг/Нм3 и увеличи ефективността на сероочистващите инсталации от 94% на 96%.

Това бе постигнато чрез инвестиция от 18 млн. евро и добре планирана и изпълнена програма за модернизация през последните четири години. За да разберем мащаба на тази рехабилитация, бих искал да ви обърна внимание, че през 2012 година стартирахме с намаляване на емисиите на азотен оксид чрез модифицирането на четвърти блок и продължихме с по един парен котел всяка следваща година, за да приключим работата през 2015 година.

Какво е положението с другите електроцентрали в България по отношение на приложението на изискванията в Директивата?

Новата регулация не дойде изведнъж, но се опасявам че освен нас, само AES Гълъбово Марица Изток 1 отговаря на изискванията й. Надявам се, че в бъдеще останалите централи в Маришкия басейн и в цялата страна ще осъзнаят своята отговорност към обществото и природата и ще приведат своите съоръжения в съответствие. Надявам се, че държавата ще покаже решителност за прилагането на правилата и ще насърчи операторите да изпълнят това свое задължение и дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
пендеретката е на заплата при тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
...явно на някои хора ще им е нужно време,за да им се размрази мозъкът от студа.Тогава няма как да пишат подобни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 20
sdar
преди 8 години
Време е да се коригира цената на тока у нас, за да не се трупат дефицити. Сумите които са натрупани към момента са огромни за нашите стандарти. Добре, че има партньори като американците, които финансират НЕК, макар и да работят на висока цена. Не че не трябва да има производители които да се спонсорират с високи изкупни цени, като например ТЕЦ-Столичен, но може би столицата трябва да е единствена със спонсориране, за да ни е евтино парното. От там нататък цените следва да са пазарни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още