IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на тока на международния пазар може да вдигне цените у нас

Тези опасения стоят зад решението на депутатите от енергийната комисия да обложат с нова такса Електроенергийния системен оператор и Булгартрансгаз

09:38 | 23.05.16 г. 6
Поевтиняването на тока на международния пазар може да вдигне цените у нас

Всички депутати от парламентарната енергийна комисия посочиха опасността от поскъпване на цената на тока като аргумент на решението си да обложат с нова такса двете държавни дружества - Електроенергийния системен оператор и Булгартрансгаз. Те също ще трябва да внасят 5% от печалбата си във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", както в момента го правят всички производители на ток. Това ще бъде обсъдено още веднъж, след като готвената промяна влезе на първо четене в зала.

Опасенията на народните представители са породени от това, че токът у нас може да поскъпне, тъй като цените на борсите и на свободния пазар падат, предаде БНР.  

"Предстоят доста тежки дни пред българската енергетика! Предвид ниската цена на газа, ниската цена на петрола, започнаха да работят, съответно, газови централи в Италия и в Турция. Влажната година, свиването на икономиката в съседна Гърция, която е един от основните потребители на електрическа енергия, неминуемо доведоха до спад на цените на регионалния пазар, европейския пазар. Това ще доведе и до намаляване на количествата изнесена електроенергия и намаляване, съответно, и на производството на електрическа енергия. Веднага фондът ще пострада както заради ниските цени, така и заради непроизведените количества електрическа енергия", обобщава пред националното радио Валентин Николов от ГЕРБ.

Има логика и тя може да доведе до поскъпване на тока у нас, обяснява експертът Ангел Минев.

"За енергийна система като българската, която от повече от 10 години е третият по големина износител на електроенергия в Европа, спадането на цените на европейските пазари и в региона на Югоизточна Европа, определено оказва влияние на обема на износа и оттам на приходите на електрическите компании", казва той.

Социологът Тодор Галев обаче е на мнение, че облагането на печалбите на държавните дружества няма да реши проблема.

"Всъщност натоварването на тези две дружества с някакви такси в края на краищата ще се отрази върху крайните цени на потребителите, защото тези две дружества трябва тези пари, тези такси да ги генерират отнякъде като приход, за да могат да ги заплатят като такса и в края на краищата това неминуемо ще доведе до вдигане на крайните цени, но, евентуално, с някакво отлагане във времето", коментира Галев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
За ефрейторчето - делът на заплатите в енергетиката е около 5%. Следователно и на 0 лв. да ги направиш, цената ти няма да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Откакто има ядрена енергетика в БГ с чуждо ноу-хау има и едни привилегировани богоизбрани верни на Русия другари, който изнасят евтин ток в чужбина а загубата от това се разпределя върху вътрешното потребление. Важното е да има едни обороти за едни частници верни на Кремъл, другото много важно нещо е да се обезсилва и закопава все по-надолу България в блатото. Точно както беше и в Украйна, както е и в Беларус, Монголия и на другите места където са намесени руски външнополитически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Положението в енергетиката е тежко! Следва логичният въпрос, защо средната заплата в сектора е 2000 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
trendline
преди 7 години
Противно на пазарната логика. То ще стане по-изгодно да се внася ток от колкото да се произвежда у нас. С псевдо капиталисти-толкова. Държавата да им го изкупува, държавата да им гарантира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
поредната гавра с българите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
takiteasy
преди 7 години
Това е някакъв майтап нали....навсякъде поевтинява а у нас можело да се вдигне.Какво ще си компенсират по малките печалби от износ с повече от печалби от нашия пазар....това ли се опитват да пробутат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още