IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкрепя изграждането на газов хъб на територията на България

Според еврокомисаря Мигел Ариас Канете България има добре разработена газопреносна мрежа

12:51 | 26.05.16 г. 21
<p>
	Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете  Снимка: БТА

Европейската комисия ще подкрепи българското правителство за изграждането на газов хъб "Балкан" на територията на България. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете в Министерски съвет, съобщи БНР.

Европейският комисар по климата и енергетиката даде висока оценка на усилията на България да разнообрази доставките на газ. По думите му България има изключително силен потенциал да стане лидер с изграждането на европейски и балкански газов хъб.

„Имате и изключително добре изградена и разработена газопреносна мрежа. Приветстваме всичко направено“, каза Канете. 

Европейският комисар даде гаранции, че ЕС ще подкрепи проекта при спазване на европейското законодателство.

Мигел Ариас Канете определи България като лидер и като ключова държава на Балканите в реализирането на този проект. Подкрепа от страна на ЕК означава и съфинансиране, допълва bTV.

Според еврокомисаря работата по интерконектора с Гърция върви добре, а също така и по финализирането на интерконекторните връзки с Румъния и със Сърбия.

„Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност“, каза Канете.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че изграждането на газовия хъб не е насочено срещу доставките от Русия.

„Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е насочено срещу Русия – руският газ е добре дошъл, ако се спазват европейските правила. Плюс нашите находища, плюс интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар. Защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар“, посочи Борисов.

За успешното осъществяване на проекта се разчита на изграждането на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Румъния. Разчита се и на срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, както и на посещението на Ципрас в София на 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 6
Kosto
преди 7 години
Misanthrope, кво стаа? От приятелски огън ли е цензурата? Ха-ха-ха. Не било квото си мислиш демокрацията, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
дyxа - дyx имам предвид бе не... абе да го ****те :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
цензурирахте *** ? WTF?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
A на тебе Коне ще ти кажа.. не не разбрах честно казано каква е връзката на статията с твоя пост. Тази ЕС подкрепа за хъба е в духа на светлото бъдеще и лафа на ци.г.а.н.ина "Щом се дава после, пиши че давам вол"Празни приказки са това и фалшиви учтиви усмивки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
misanthrope
преди 7 години
Костя, совсем запутался :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 15
Kosto
преди 7 години
До 1: Да ти отговоря, за да не се луташ:- Какво значи закупил дълг 80 млрд. на САЩ в омразни долари? Предполагам, че си ДАЛ ЗАЕМ на САЩ. На 1-2 % защото САЩ се смята че ще ти ги върне лесно (ще ти ги напечата).- 5 % е повече от 2%. Нормално. САЩ наплашиха европейските държави да не купуват. Сплашванията на SG, Deutsche Bank ets. Не че не искат. Рекет братче- Чак безбожно висока? Че тя сумата е малка. Виж точка 1!- Питай Медведев! Мисля това са първите облигации от 2003 насам. Кой длъжник, кой кредитор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
Ironhorse
преди 7 години
Чакам коментар от Газпромските *** .......А, да, те жалеят и се чудят какво да кажат, след новината, че Газпром се отказва да придобие 30% от мегапроекта Левиатан, защото, защото, защото няма паричкииии.Сега разбрахте ли чада руски, защо путин не успя да продаде ДЦК и се превърна в пълен провал цялата емисия.От предложени 3 милиарда, са закупени 1,75 милиарда долара и то от руски компании, чрез дъщерни дружества на Запад.Моля мурзилажа да обясни:1. Защо Русия е закупила за 80 милиарда омразни долара дълг на САЩ за лихва от 1,5 до 2%.2. Защо русия продава дълг с лихва от 5%.3. Кой ще плати тази безбожно висока лихва ?4. Защо Медведев каза завчера в Крим: "Пари няма. Спасявайте се"Успех в обясненията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още