IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канете: ВЕИ скоро ще станат по-конкурентни от въглищните централи

Държавите в ЕС сами определят енергийния микс и единственото изискване на ЕК е намаляването на емисиите, каза комисарят

15:09 | 19.04.18 г. 14
<p>
	Акция на природозащитната организация &bdquo;Грийнпийс&ldquo;&nbsp; преди заседанието на енергийните министри в София с послание за подкрепа на чистата енергия.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Акция на природозащитната организация „Грийнпийс“  преди заседанието на енергийните министри в София с послание за подкрепа на чистата енергия. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Новите въглищни централи няма да получават държавна помощ под никаква форма, а ще бъдат реализирани на пазарен принцип, както е заложено в амбициозния пакет "Чиста енергия за всички европейци". В същото време централите, използващи възобновяема енергия, стават все по-конкурентни и скоро ще станат по-евтини от въглищните централи. Това ще помогне да бъде реализирана целта на Европа за трансформация към нискоемисионна енергетика.

Този коментар направи комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете по време на пресконференция след неформалната среща на министрите на енергетиката в София.

"Искаме сигурна, чиста и евтина енергия", категоричен беше той. 

Канете посочи още, че всяка държава може сама да определи своя енергиен микс. "България може да избере ядрена енергия, водни централи или въглища, единственото, което иска ЕК, е намаляването на емисиите с определен процент", каза Канете.

Комисарят допълни още, че декарбонизацията е процес. "Ние сме в 2018 година, не 2050 година", заяви той в отговор на въпроса дали предстои затваряне на въглищните централи в Европа. "Ако пазарът е готов да плати цената (на въглищните централи – б. а.), добре", заяви още комисарят.

В крайна сметка, европейската икономика трябва да бъде напълно дикарбонизирана, ако искаме да изпълним ангажиментите в Парижкото споразумение, но това няма да стане днес или утре, обясни още Канете.

България споделя визията за прехода към нисковъглеродната икономика и сме една от първите страни, които постигнаха целите си за възобновяемата енергия, отбеляза и българският енергиен министър Теменужка Петкова. По отношение на въглищните централи европейските директиви предвиждат дерогация за някои производители и българските власти работят в тази насока, защото ТЕЦ-овете произвеждат към 40% от потребяваната енергия в страната и те са свързани с нашата енергийна сигурност, отбеляза тя. 

Ядрените централи са опция за намаляване на емисиите за членовете на ЕС и за производство на енергия. Има различни примери - във Франция делът им е огромен, а Германия ги закрива изцяло, обясни още европейския комисар. Той обясни още, че всяка една централа обаче трябва да изпълнява всички изисквания за безопасност и да има решение за оползотворяване на радиоактивните отпадъци. "Това е отговорност на Европейската комисия", каза Канете и допълни и че се следи да няма зависимост от един доставчик на гориво.

Теменужка Петкова съобщи още и за постигнатото по време на заседанието на енергийните министри. България има амбицията да приключи работата по три от досиетата от пакета "Чиста енергия за всички европейци" - регламентът за управление и директивите за енергийната ефективност и за възобновяема енергия, както и да бъде постигнат общ подход за регулациите за енергийните регулатори.

Изказаните от колегите на Петкова коментари по темата ще бъдат използвани в подготовката на страната ни за преговори с Европейския парламент. Българският министър определи дискусията като ползотворна и градивна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 5
крас
преди 6 години
Мигел Ариас говори в бъдещето време , но АЗ и милиони БЪЛГАРИ живеем в настоящето и плащаме с цената на тока и ЗАЕМИТЕ на собствениците на ФОТОВОЛТАИЦИТЕ свързани с тяхното придобеване!Като обикновен човек , аз се питам - НОРМАЛНО ЛИ Е ГИНКА ДА Е СОБСТВЕНИК НА ФОТОВОЛТАИЧЕН ПАРК НА КОЙТО АЗ И МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ЧРЕЗ ЦЕНАТА НА ТОКА ДА ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО КЪМ БАНКАТА КРЕДИТОР ?!!Защо след като плащаме дълга й не сме СОБСТВЕНИЦИ НА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ НИЕ ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА ?!!Защо собственик е ГИНКА?! Някой пита ли мен или милионите българи когато "СТРАТЕГИЧЕСКИ"инвеститори с няколко ХИЛЯДИ лева учредителен капитал, ни превръщат в ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА ОТ ЧИИТО СМЕТКИ ЗА ТОК СЕ ОТЧИСЛЯВАТ СУМИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА "ОСОБЕННИЯ" ЗАЛОГ , който инвеститорите са сключили с ТЕХНИТЕ банки кредитори??кой представлява по този
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
doba
преди 6 години
Тоя пич май не е чул заръките на бат'Бойко: няма 'ще', всичко е сега.Работим, Строим, Градим ;)В допълнение: ВЕИ-тата са само допълващи, но не и базови мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Когато стане тогава приказвайте.Наслушахме се за неща дето ще станат скоро. Европейската пропаганда вече по нищо не се отличава от руската. Само ще в някакво неопределено бъдеще време. Гледаме че Северен Поток 1 стана, веднага почва СП2 а кво стана с "Набуко" и TAP? А в Източна Европа кво стана? Защо китайските инвестиции в ИЕ са приемани с по-голямо доверие от европейските безсмислени програми и безумно прахосани еврофондове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Това "скоро" след две години ще стане от двадесет години. Кога ще спрат и със субсидиите за централите, използващи възобновяема енергия :)В същото време централите, използващи възобновяема енергия, стават все по-конкурентни и скоро ще станат по-евтини от въглищните централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още