IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действително ли ни е нужен независим енергиен регулатор?

В дебатите за оставката на Иван Иванов депутатите установиха, че КЕВР е толкова независим орган, че никой не може да го контролира

11:35 | 05.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Волен Сидеров (Обединени патриоти) посочи, че при промените в законодателството през 2015 година, с което беше променен статута на регулатора, БСП е подкрепила промените в модела на работа и състава на регулатора.Той припомни още, че решенията в КЕВР се взимат с мнозинство от комисарите и смяната единствено на председателя няма да промени работата на регулатора.

"В момента КЕВР е извън всякакъв контрол", заяви депутатът и допълни, че подготвя промени в законодателството, които предвиждат редуциране на състава на Комисията, което ще доведе и до промяна на членовете.

Припомняме, че в началото на май имаше процедура по обновяване на състава на енергийния регулатор и четирима комисари трябваше да напуснат местата си. Повечето политически партии обаче така и не номинираха нови кандидати и съставът остана почти без промяна- с едно изключение Пенка Трендафилова, която е в състава, отговарящ за контрола върху работата на водните дружества.

В своето изказване пред Народното събрание Волен Сидеров заяви, че КЕВР не може да каже "не" на монополите и допълни, че в регулатора не трябва да има политически лица.

Валентин Николов (ГЕРБ) припомни, че при промените в законодателството през 2015 година желанието е било да бъде създаден енергиен регулатор, който да бъде независим от институциите. Затова и беше решено съставът му да бъде избиран от парламента.

Депутатът коментира, че с решенията си КЕВР действително защитава интересите на компаниите, но контролирайки стриктно инвестициите им и балансирайки с интересите на гражданите, защото цените не се повишават с исканите от дружествата проценти.

Николов смята, че атаката срещу КЕВР е политическа и има сериозен натиск срещу независимия орган.

По отношение на сделката за ЧЕЗ България депутатът припомни, че временната анкетна комисия по казуса, оглавявана от БСП, не е установила нарушения. Според него събраната подписка от БСП е ясен опит за натиск върху дейността на колективен, независим орган. Според него това може да предизвика арбитражен иск срещу държавата и критики от европейските институции.

Пламен Христов (Воля) пък заяви, че от БСП искат сега "КЕВР да измисли нещо ново", с което да бъде спряна сделката за ЧЕЗ България, след като временната парламентарна комисия, зад която стои цялата сила на държавния апарат, не е успяла.

Според Рамадан Аталай (ДПС) КЕВР "не създава проблеми нито на управляващите, нито на опозицията", защото Иван Иванов е технократ, а никой комисар не се изявява като политически лидер. Той коментира, че цената на тока е подтискана изкуствено и това води до декапитализация на дружествата в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
В страната на мафията и корупцията именуваща се България няма нищо независимо. Всичко служи на престъпното задкулисие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
тия ще ме разплачат ... толкова неадекватни депутати не сме имали НИКОГА ! ...лошото е че нивото пада след всеки следващи избори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още