IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България на три газопровода

Ще успее ли страната ни да диверсифицира своята енергетика през следващата година с наличните до момента газови проекти

09:19 | 29.12.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От друга страна Иван Иванов определи интерконектора Комотини-Стара Загора като „изключително важен“ за енергийното развитие на България, свързвайки я с Южния газов коридор, доставящ природен газ от азерското находище „Шах Дениз 2“.

Трябва да се уточни, че „Булгартрансгаз“ има сключен договор за доставката на 1 млрд. куб. м газ – една трета от годишното потребление на страната, с азербайджанската компания SOCAR.

На 30 ноември депутатите от Народното събрание приеха промените в енергийната стратегия на страната като гласуваха „Булгартрансгаз“ да стане акционер в терминала за втечнен газ в Александруполис, да изгради газова борса и да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво от българската част на "Турски поток".

В стратегията беше записано, че концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната, основана на идеята от различни входни точки на газопреносната система да постъпват различни количества природен газ от различни източници с цел търгуването им и по-нататъшното им транспортиране, ще бъде реализирана чрез изграждане на газов хъб „Балкан”.

На фона на тези събития в средата на декември ЕК реши да наложи глоба в размер на 77,068 млн. евро на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) и неговите дъщерни дружества – „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ заради блокиране на достъпа на конкуренти до газовата инфраструктура на страната.

Според ЕК в периода между 2010 и 2015 г. БЕХ е блокирала достъпа до вътрешната газопреносна мрежа на България, единственото газохранилище в България и единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от дружеството.

Няколко дни по-късно от БЕХ увериха, че ще направят всичко възможно, за да намалят размера на глобата.

По думите на еврокомисаря по въпросите с конкуренцията Маргрете Вестагер дори да обжалва решението на ЕК БЕХ ще трябва да плати глобата.

Според нея запазването на целия капацитет на инфраструктурата не е било необходимо, но така други дружества не са можели да внасят газ или са били затруднени да съхраняват горивото.

Въпреки санкциите на 21 декември беше обявена обществената поръчка за изграждането на инфаструктурата на газов хъб „Балкан“. До края на януари ще бъде ясно кои компании искат да сключат договор с „Булгартрансгаз“ за пренос на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни, сподели изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов.

Дружеството обяви третата фаза на пазарния тест, свързан с проекта за развитие и разширение на газопреносната система, както и обществена поръчка за изграждане на тръбопроводите.

Крайният срок за участие в обществената поръчка, която ще е по открита процедура, е 15 февруари 2019 г.

Очакваните общи приходи по проекта за следващите 15 години ще са над 7 млрд. лева, а необходимият нетен приход, който да бъде гарантиран на базата на обвързаните договори за капацитет, за да може "Булгартрансгаз" да пристъпи към проекта, е 2,676 млрд. лв.

Проектът има два крайни срока на реализация - 31 декември 2019 г. или същата дата на 2020 г. според избрания вариант. По-краткият, който би позволил да дадем изходен капацитет на Сърбия, предполага използването на съществуваща тръба.

Подписаният меморандум за сътрудничество между "Булгартрансгаз" и Централноевропейския газов хъб ще съдейства газовата борса в страната да заработи до края на 2019 г.

Ако всички енергийни проекти, свързани с природния газ, успеят да се реализират в близкото бъдеще, България има реалната възможност ефективно да диверисифицра своята енергетиката, използвайки ресурси от разнообразни източници, с което ще отговори на целите на ЕС за енергийна независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 9
doba
преди 5 години
Изтърви питомното, па гони дивото.Народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Темата за газта не е актуална. Просто се изхаби. Само да попитам Императора, ти за простото тройно правило чувал ли си. Вземи 2.8 милиарда(токова е газопровода без лихвите, с лихвите към 3,5) за 100% , 40 000 000(колкото е евентуалната годишна печалба) за х% и смятай чистата печалба. Ще получиш 1.43% за година. За съжаление както казваше един мой познат, големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 24
lyusien
преди 5 години
Просто направете всички интерконектори към съседните ни страни и всичко ще бъде наред Забравете мегаломанските проекти Нуждаем се от 6 милиарда куб м газ и ако имаме интерконектори можете да си го получим от всякъде На приемливи цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
България на три газопровода Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите *** са колониална администрация.От тях не се очаква да вземат такива решения.От тях се очаква да папкат и да слушкат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още