IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще продаде въглеродни емисии за 750 млн. лева през 2019 г.

МС гласува над 2 млрд. лв за фонд „Сигурност на електроенергийната система“

13:56 | 30.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приходи в размер на 2,230 млрд. лв ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2019 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет. 

Близо 34% от тях, 750 млн. лв., се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии през годината.

На база на сегашните цени и валутните курсове това би значело, че България планира да продаде около 16,6 млн. тона емисии.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК), включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик според Закона за енергетиката.

Предвидено е също така от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 4 мегавата и над 4 мегавата по Закона за енергията от възобновяеми източници, определени с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ. Във фонда постъпват приходите от продажба на квоти емисии парникови газове, както и приходи от цена „задължение към обществото”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Въпросният фонд Сигурност на електроенергийната системасе попълва със средства от производителите и търговци на ток, които всеки месец трябва да отчисляват 5% от приходите си. Целта е със събраните средства да се покриват дефицитите в Националната електрическа компания при изкупуването на енергия от ВЕИ (слънце, вятър, вода, биомаса и когенерации), както и по дългосрочните договори с двете "АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ" в комплекса "Марица-изток". !!!!РЕАЛНО СЕ ПРЕКРИВА ГРАБЕЖА В КОЙТО ПОТЪРПЕВШ Е КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ!Същият този краен потребител трябва да плати 2,23 млрд.лв. за ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ сключени от НЕК без негово съгласие при които ПРЕД БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ НА "АМЕРИКАНЦИТЕ" се ЗАЛАГАТ БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ НА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. Същата е ситуацията и при ВЕИ -та където ЗЕЛЕНАТА БАНКА се гъши с част от тези милиарди !!!Време е някой да сложи край на това безумие и заваде дело за ОМРАЗЕН ДЪЛГ сключен от управляващите без знанието и одобрението на длъжника - КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ ПЛАЩАЩ ТОЗИ ЗАЕМ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
s3
преди 5 години
Браво, 2.230 млрд.лв. е добра сума и би трябвало да стигне за покриване на належащите разходи. Ако може да се субсидира и електроенергията за индустрията ще е добре, за да се намали цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още