IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обсъждат санкции срещу „Турски поток“ и „Северен поток 2“

Документът, който е част от проектобюджета за отбрана на САЩ, позволява на администрацията на Доналд Тръмп да санкционира всички компании, замесени в проектите

18:30 | 10.12.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите и Сенатът на САЩ договориха законопроект за отбрана, който ще позволи на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции срещу компании, участващи в спонсорираните от Русия газопроводи „Турски поток“ и „Северен поток 2“, съобщава Euractiv. 

Документът, който е одобрен от комисиите по отбрана на Камарата и Сената, е част от американския проектобюджет за отбрана на стойност 738 млрд. долара за 2020 г. В него се посочва, че санкциите се въвеждат в защита на европейската енергийна сигурност, която е застрашена от руските проекти.

Освен всичко друго проектът забранява продажбата на самолети F-35 на Турция в резултат на закупените от Анкара руски противоракетни системи С-400, като в същото време се одобрява военна помощ в размер на 300 млн. долара за Украйна.

Очаква се законопроектът да премине през Конгреса преди зимните празници. Все още не е много ясно какви са детайлите по неговото изпълнение.

Въпросното обсъждане се случва на фона на завършителните дейности по изграждането на „Северен поток 2“, който ще удвои доставките на руски газ за Германия през Балтийско море. Очаква се проектът да влезе в експлоатация до средата на 2020 г.

Компанията, която стои зад „Северен поток 2“ Nord Stream 2 AG подписа споразумения за финансиране на проекта с компании като Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall Dea.

В същото време „Турски поток“ има за цел да доставя газ за Турция през Черно море от януари следващата година. Втората тръба на газопровода, с годишен капацитет от 15,75 млрд. куб. м, наречен „Балкански поток“, продължава да се изгражда в момента, като през него Русия ще доставя газ до България, Сърбия, Унгария и Австрия.

Изграждането на българския участък от „Турски поток“ се извършва от саудитския консорциум „Аркад“.

За разлика от Германия обаче, България едва ли може да издържи на натиска от страна на САЩ. Руският президент Владимир Путин наскоро предупреди, че ако България продължи да бави доизграждането на газопровода, проектът ще намери друг маршрут.

И „Северен поток 2“, и „Турски поток“ целят да доставят газ за клиенти в Европа, като заобикалят Украйна. Русия иска проектите да бъдат готови възможно най-скоро в контекста на дългосрочния ѝ договор за транзит с Украйна, който изтича на 31 декември 2019 г.

Американските санкции биха подпомогнали Украйна, в момент, когато тя се опитва да договори обема на бъдещите транзити на газ през нейната територия. Нещо повече, резултатите от резервациите на капацитет от "Балкански поток" са необичайно непрозрачни за стандартите на този бизнес, посочват експерти.

Попитана за коментар, Европейската комисия (ЕК) не беше готова да даде незабан отговор.

Предишният ѝ кабинет взе участие в тристранните преговори с Москва и Киев, за да помогне за постигане на споразумение за бъдещето на транзита на газ през Украйна. Но наскоро Русия и Украйна избраха двустранния формат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
хе хе ... импе , Бащицата организира конкурс и свали цената с 1 млрд евро :))) ... с думи написано : един милиард евро по-евтино от трубная государственая компания :))) ... не съм му фен по принцип , ама спести кинти на държавата . рашките НИЩО не плащат на наша територия ако не знаеш , квото се прави ние си плащаме . те ЕВЕНТУАЛНО НЯКОГА ще плащат такси за каквото мине по тръбата ... та в случая абсолютно подкрепям Баце ... опъна се на вовата и прави каквото трябва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
А СП2 няма как да бъде спрян, ако трябва Газпром просто ще купят кораба, полагащ тръбата. После ТЕ ще санкционират САЩ с толкова ниски цени, че ще ги изхвърлят от европейския пазар завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Единственото слабо звено е доказаният страхливец и мишкуняк бойкоборисов. Като нищо ще клекне и ще останем без газ, а руснаците трети шанс няма да ни дадат. Ще прецакаме също сърби, унгарци и австрийци и те ще ни търсят сметка. Ама хак ни е, като търпим на власт такова нищожество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Американската Простотия край няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
тия кого още не са санкционирали ...май само извънземните , ама и те ше отнесат плувката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още