IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди образец на договор за продажба на ток на фирмите

Клиентите, които до 1 октомври не са излезли на свободния пазар на електроенергия, ще могат да останат при досегашния си доставчик до 30 юни догодина

16:48 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди образец на типов договор за продажба на електрическа енергия на небитови потребители, съобщиха от КЕВР.

Със сключването на типови договори фирмите, които до 1 октомври не са излезли на свободния пазар на електроенергия, ще могат останат при досегашния си доставчик за периода от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г.

С утвърдения образец на типов договор се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, посочват от КЕВР.

Утвърденият образец на типов договор е систематизиран в десет раздела, които съдържат: предмета на договора, срока и условията за влизането му в сила, правата и задълженията на страните, цени, фактуриране и плащания, условията и реда за временно преустановяване и възстановяване продажбата на електрическа енергия, условията и реда за изменение и прекратяване на договора, отговорности и санкции, както и решаване на спорове и непреодолима сила.

От държавния регулатор напомнят, че при изготвянето на типовия договор Комисията изиска примерни варианти на образец на договор от „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „Енерго-Про Продажби“ АД и „ЕСП Златни пясъци“ ООД.

Преди утвърждаването на образеца на договор, регулаторът проведе на 13 август обществено обсъждане, в което участваха представители на заинтересовани страни - „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЕВН България Електроснабдяване“ АД, Гражданска платформа „Изправи се.бг“ и Асоциация свободен енергиен пазар.

Прието беше предложението след сключването на договорите, при поискване доставчикът на електроенергия да бъде задължен да ги изпрати на клиента по електронен път или да осигури възможност за получаването им на място в център за обслужване на клиенти.

Клиентът също има право да избере вида на фактурата – хартиена или електронна, както и да поиска извършване на проверка в случай на съмнения за неточна сметка за доставената електрическа енергия.

Не по-късно от 3 (три) работни дни преди края на месеца, предхождащ месеца, от който съответните цени влизат в сила, доставчикът е длъжен да обяви на своята интернет страница цените за всички тарифи по отделните тарифни планове.

КЕВР прие и предложението при просрочено задължение доставчикът да съобщава на клиента писмено или по избран от клиента начин (SMS, E-mail и др.) предизвестие за временно преустановяване на снабдяването, като му дава срок от пет работни дни за заплащане на задължението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още