IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциация "Хидроенергия": Не убиваме реките

Еколози и собственици на ВЕЦ влязоха в спорове заради готвени промени в наредба

17:07 | 27.08.21 г.
<p>
	<em>Депутатът от ДБ Борислав Сандов на протеста на еколозите. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Депутатът от ДБ Борислав Сандов на протеста на еколозите. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Собствениците на водни централи и еколози влязоха в задочен спор, породен от предложение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), касаещо промени в Наредбата за ползването на водите. Служебното правителство планира да премахне изискване за представяне на учредено право на строеж за водните централи, които вече са въведени в експлоатация.

Производителите на електроенергия от ВЕЦ подкрепят идеята с коментара, че това изискване поставя в неизгодно положение работещите централи, голяма част от които са въведени в експлоатация без този документ, защото подобно изискване е нямало в законодателството тогава.

Според представители на риболовен клуб "Балканика" обаче това не отговаря на истината - изискването го има в Закона за устройство на територията и тези централи не са законни, коментира инж. Димитър Куманов от сдружението. Организацията участва в протест на еколози срещу предложението на МОСВ.

От Асоциация "Хидроенергия" заявиха в отговор на обвиненията на еколозите, че водните централи не "убиват реките", отнемайки водата при засушаване. "При маловодие голяма част от ВЕЦ не работят или работят на минимални мощности, където има възможност за това, спазвайки задълженията си по разрешителните за водоползване", посочват от асоциацията.

Те са категорични, че промените не са свързани с искания за изграждане на нови водни централи, още повече в защитени местности по "Натура 2000" или в Кресненското дефиле, и отхвърлят твърденията, че държавата търпи финансови щети от функционирането на ВЕЦ.

"Всеки производител на енергия от вода заплаща годишна такса за водоползване, съгласно одобрена от МОСВ Тарифа за таксите за водовземане за ползване на воден обект", заявяват от "Хидроенергетика" и допълват, че таксите за ВЕЦ са 10 пъти по-големи от тези на другите ползватели.

Пълната позиция на Асоциация "Хидроенерия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още