IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

41% от бизнеса плащат скъпия ток на доставчик от последна инстанция

Енергийното министерство започва разяснителна кампания, която да убеди бизнеса да намери своя доставчик на електроенергия

17:13 | 18.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

250 хиляди или 41% от стопанските потребители на електроенергия у нас нямат сключен договор с търговец, а разчитат на доставчик от последна инстанция (ДПИ), съобщават от Министерството на енергетиката. Ведомството, заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), започват информационна кампания, която да убеди бизнеса да намери своя доставчик на електроенергия и да не плаща високите цени на ДПИ.

За целта е записан специален видеоклип, който ще бъде излъчван през БНТ и агенция "Фокус", както и през социалните мрежи и касите на EasyPay, допълват от енергийното ведомство. От съобщението не става ясно по какъв критерий са подбрани каналите за комуникационната кампания.

Изготвени са и информационни листовки, които да бъдат разпространени от електроразпределителните дружества в страната.

В практиката ДПИ има функцията да не допуска прекъсването на захранването при събития, за които потребителите нямат вина - например при фалит на търговец. Цената е по-висока от пазарната, за да има потребителят стимул по-бързо да намери подходящата оферта от пазара.

У нас обаче се получи така, че от 1 юли 2021 година всички небитови потребители трябваше да излязат на свободния пазар. Въпреки предвидения преходен период много от компаниите не избраха търговец - донякъде и от липса на стимул, тъй като до лятото цените бяха съизмерими с регулирания пазар.

От август обаче електроенергията поскъпна съществено на свободния пазар, съответно и цените на ДПИ много по-високи. В опит да смекчи ефекта енергийният регулатор смени методиката за изчисление на цената на ДПИ, но това води до намаление в диапазона 15-30 лева за мегаватчас.

Бизнесът получава и подкрепа от служебното правителство в размер на 110 лева за мегаватчас потребена енергия. Мярката се отнася до всички на свободния пазар, включително и тези, които разчитат на доставчик от последна инстанция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още