IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ почти утроява печалбата си от началото на годината

Скъпата електроенергия подкрепя финансовото състояние на производителите в състава на холдинга

11:25 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Българският енергиен холдинг (БЕХ) увеличава нетната си печалба с 280% от началото на годината, сочи неодитираният отчет на държавната компания, публикуван на сайта на фондовата борса във връзка с облигационните емисии през последните години.

От данните е видно, че към 30 септември 2021 година печалбата на БЕХ достига 838 млн. лева, спрямо 220,4 млн. лева за същия период на миналата година. Приходите от дейността също растат до 6,45 млрд. лева, спрямо 3,98 млрд. лева, или 62% увеличение на годишна база. Разходите се увеличават с 55% до 4,97 млрд. лева.

От отчета е видно още повишение на паричните наличности в БЕХ с почти 84% до 2,65 млрд. лева, както и съществено увеличение на оборотния капитал - от 557 млн. лева към края на септември 2020 година до 2,55 млрд. лева.

Високите цени на електроенергията в последните месеци ще имат допълнителен положителен ефект за компанията, в чиято структура са няколко големи производителя, които успяват да се възползват максимално от ситуацията на пазара. Сред тях е АЕЦ "Козлодуй". Ядрената ни централа увеличава съществено печалбата си - до над 717 млн. лева само към края на деветмесечието. 

Ръстът на цената на електроенергията и у нас, и в Европа става осезаем през октомври и ноември, а заради енергийната криза, обхванала континента, се очаква това положение да се запази и през зимните месеци. 

С тази наречена от служебното правителство "свръхпечалба" на АЕЦ "Козлодуй" беше финансирана помощта за бизнеса в размер на 110 лева за мегаватчас потребена енергия през октомври и ноември. Обединението на работодателските организации у нас - АОБР, вече поискаха подкрепата да продължи и през декември, а размерът ù да се увеличи до 190 лева за мегаватчас. 

Това лято БЕХ пласира четвъртата си по ред облигационна емисия в размер на 600 млн. евро при рекордно ниска лихва от 2,45%. С тези средства беше рефинансиран заемът за Националната електрическа компания (НЕК), с който бяха покрити задължения към "американските" централи в Маришкия басейн. Падежът на облигацията е през 2028 година.

Около дружеството обаче се вихрят и поредните скандали - преди седмица беше отстранен изпълнителният директор Валентин Николов, заел този пост в края на май. Бившият депутат от ГЕРБ на този етап остава в състава на Съвета на директорите на БЕХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още