IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" не очаква изненади - газът ще поевтинее от 1 февруари

Не се очаква прекъсване на газовите доставки от Русия, категоричен беше директорът на газовото дружество

11:24 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Булгаргаз" не очаква изненади въпреки голямата динамика на газовите пазари в Европа в последните дни и цената на природния газ от 1 февруари ще намалее. Това заяви директорът на газовото дружество Николай Павлов по време на открито заседание в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Ако компанията трябваше да внесе днес окончателното си заявление за 1 февруари, цената на газа щеше да бъде с 18% по-ниска спрямо 1 януари, или около 109 лева за мегаватчас. В началото на януари от дружеството внесоха прогноза, според която цената на газа от началото на февруари трябваше да бъде на ниво от 114,31 лева за мегаватчас.

Павлов коментира още, че от Министерството на енергетиката не са изпратили методиката, която те използваха, за да изчислят цената на газа през януари.

По време на заседанието директорът на газовото дружество обяви, че не очаква прекъсване на доставките и представители на "Газпром" са уверили, че ще изпълнят своите ангажименти не само към България, но и за другите държави от региона. Темата за газовите доставки става актуална на фона на конфликта между Украйна и Русия. От 2020 г. България получава руския природен газ през Турция, а не през Украйна.

Павлов обясни още, че компанията купува при изгодни условия газ и от други източници, а не само от "Газпром Експорт" и Азербайджан.

"Булгаргаз" в последните 13 месеца доставя газ на своите потребители на по-ниска цена спрямо европейските пазари. Тази разлика, умножена по доставените количества, дава конкурентно предимство на потребителите и индустрията в размер на 1 млрд. лева, категоричен беше Павлов.

След като нямаме изградена гръцка връзка, опитваме да намерим най-доброто решение, чрез друг алтернативен газопровод, каза Павлов по повод доставките на азербайджанския газ. Компанията е получила изричното съгласие от доставчика и сключените споразумения са в интерес на българската страна.

Чрез временните споразумения България е избегнала плащането на санкции, които биха били наложени по клаузата take-or-pay за това, че не получава газа, който е договорила. Ако обаче няма ново споразумение след 30 юни, а газовата връзка IGB не бъде въведена в експлоатация, страната може да бъде поставена в трудна ситуация.

Павлов обясни още, че дружеството спазва стриктно всички нормативни изисквания за ценообразуването, работещо при минимална надценка - от 1,37% през 2021 г., или 0,75 лева за мегаватчас. 

Колкото по обвиненията, че "Булгаргаз" продава евтин газ от Чирен, Николай Павлов отново обясни, че изтеглянето на газа от газохранилището се извършва по график, одобрен от "Булгартрансгаз". Всички количества оттам влизат в ценообразуването и заявленията на "Булгаргаз" към КЕВР.

Но в ценообразуването не влизат сумите, които газовото дружество получава от продажбата на газ на газовите борси, която е съществено над регулираната, както и неустойките, които получава от неизпъление на задължения на клиенти. Тези средства са печалба, която влиза в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и в държавния бюджет, обясни още Павлов.

Цената на газа ще бъде обявена след закрито заседание на КЕВР на 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още