IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на електроенергия расте съществено през първото тримесечие

Намалява производството на водните централи, сочат данните на ЕСО

10:19 | 07.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През първите три месеца на годината износът на електроенергия в България отчита съществено увеличение на фона на запазено потребление вътре в страната, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В периода януари - март 2022 година в страната са потребени 11,6 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от малко над 3%.

Но балансът на износа и вноса на електроенергия е положителен в размер на 3,6 тераватчаса, което представлява повишение от 183%.

От справката на ЕСО е видно, че в този период у нас са произведени 15,2 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 21,3% на годишна база. Основната част от тази енергия е произведена от базовите централи - общо 13,07 тераватчаса, което е ръст от малко над 30 на сто.

Намалява обаче производството на водните централи. През миналата зима заради опасност от наводнения периодично бяха изпускани язовири, което доведе до съществен ръст на производството на ВЕЦ. В първите тримесеца на 2021 година водните централи произведоха над 1,67 тераватчаса електроенергия, което е повишение от повече от 260%  на годишна база.

През първите три месеца на тази година обаче има спад от почти 33% до 1,1 тераватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още