IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Какво се случва, ако няма газ?

Най-големите потребители на газ у нас са топлофикационните дружества - "Топлофикация София" потребява над 1/4 от газа в България. През 2020 г. в сектор "Енергетика" са използвани  8,7 млн. мегаватчаса от общо малко над 29 млн. мегаватчаса, какъвто е обемът на реализираните продажби на "Булгаргаз".

Заради тяхната социална роля топлофикациите са длъжни да поддържат резерви от алтернативно гориво - мазут, а в случай на кризисна ситуация - да преминат изцяло на него. Според кризисни планове, представяни от Министерството на енергетиката пред Европейската комисия, за топлофикациите са предвидени минимални количества газ, които са необходими за поддържането на нормалния процес на работата им.

Но активната работа на тези дружества е от октомври до април, а в летния сезон потреблението намалява съществено. Това означава, че при сегашните обстоятелства едва ли ще се стигне до прилагането на кризисни мерки по отношение на сектор енергетика, ако доставките на газ бъдат напълно преустановени.

Вторият по големина потребител на природен газ у нас е химическата индустрия - 8,4 млн. мегаватчаса през 2020 г. Данните за първите девет месеца на 2021 г. обаче показват съществено намаление на потреблението - до 4,7 млн. мегаватчаса, което е спад от 22% спрямо същия период на 2020 г. Според медийни публикации това се дължи основно на "Нефтохим" - Бургас, защото рафинерията е намерила алтернативен доставчик и купува газ чрез него, посочва икономистът Георги Ангелов.

Газът се използва в рафинерията в процеса по преработката на петрола, но и като суровина за производството на водород.

За част от индустрията природният газ е не само енергоизточник, но и основна суровина за производството - например на азотни торове. "Неохим" например съобщи за ръст на разходите си за енергия и природен газ със 76% за последното тримесечие на 2021 г., когато бяха и едни от най-високите цени на газа. Тогава дружеството е платило 232 млн. лева за това перо.

Другият голям производител на торове у нас - "Агрополихим" още през 2019 г. инвестира за удвояване на обема на терминала си за течен амоняк и реално обезпечава своята основна производствена дейност. Доставките на амоняк се извършват през пристанище Варна, казват от компанията. "Агрополихим" има и пароцентрала на биомаса и практически е независим от природния газ.

Домакинствата у нас са защитени потребители - при тях газът трябва да спре последен. У нас нивото на битовата газификация е много ниско - едва около 120 хил. домакинства са газифицирани.

България се изправи пред криза с доставките на газ през 2009 г., когато спор за транзита между Украйна и Русия спря газа за Европа. Но тогава ситуацията беше коренно различна - "Газпром" беше единствен доставчик, а спирането беше по средата на отоплителния сезон. В последвалите години страната ни изключително бавно предприе някои стъпки за диверсификация - сред основните е договорът за доставка на газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море.

Пазарната ситуация също е различна и днес вариантите са налични. Основното опасение, че втечненият газ ще дойде на много по-висока цена, пък може и да се окаже още един мит, който действията на "Газпром" ще ни помогнат да разбием. При всички случаи Европа вече научи урока, че не трябва да зависи от един източник. Въпросът е да успеем да го затвърдим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Най-вече ЕС е виновен ,че си имаме мораториум за добив на газ и петрол на наша земя и море. Освен това за да си пуснеш една собствена централка на слънце ти отнема има / няма 1 година :) Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Ами монтират солари и батерии та се пукат по шевовете. Питай за срокове при някои който монтира... Завърти се и позяпай... На паркинга пред базата, вдигнаха 2 зарядни станции. Постоянно има закачена по някоя електричка да се зарежда и събота и неделя даже - тесли , бмв-та , рена , едно мини чат-пат идва , пежа , хюндай ... Нямало електрички в БГ, били сме фенове на дизелите. Започват сондажи за геотермални кладенци на доста места , ще се случат нещата. Лека-полека... Знам че си антифен, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
:)))оня ден и khao-то видех че пита ... Абе не мога да вдигна глава. Не знам какво стана. Всички поръчват, не мога да запълня склада, едно проблеми със срокове на доставки постоянно, все нещо закъснява, все нещо предплащаш и чакаш, некви цифри постоянно се умножават и за плащане и от касата. Въртиш на кого първо да изпълниш поръчката. Назначих още хора в търговията то стана още по-голема лудница. Втори път увеличавам цените за тази година на някои от групите стоки, те продължават да купуват... Та първо нямам време дори да чета камо ли да пиша, и второ про.ста.щината в някои коментари от темите ми идва вповече... Та малко хигиена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Eeeeeee, Зелков, ти се появи бе! АМА за какво ни е изобщо газ, нали всичко щеше да е от перки и солари? Да монтират ВЕИ-та всички заводи и Топлофикации и сме готови :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 4
mick
преди 2 години
Отдавна са хвърлили демократите око на Топлофикация и искат да я фалират. Не може в Германия, Англия зимата да се радват на 16-18 градуса.. а ние тук в София с това соц наследство да се "мъчим" на 24 градуса цяла зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 2 години
Някой спомена теца в София. Топлофикацията на газ без когенерация на ел енергия доколкото помня използва само 1/3 от енергията на горенето на газ. Значи 2/3 в атмосферата. По-добре да се купят 1 милион климатика за софиянци и да минават на ток. Климатика прави обратното с енергията. Даже зимата новите климатици имат коеф. на преобразуване над 2 даже в най-студени дни. Хабенето на газ за само 1/3 от енергията си е разхищение независимо от цената на ресурса. Промишлеността трябва да гледаме да работи. Ако трябва да махат всякакви данъци от газта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Нали писа момчето - в командировка е на Граф Игнатиево, чака Ф-ките. Сади цветни лехи за посрещането им... Пуснали са го в отпуск да се изкъпе и да подсили тука зелената трансформация, че нещо заскърца енергийната идеологическа борба. Само с юристки нещо не върви, требват си енергийни експерти . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
"Има и лесно решение - закриваме Топлофикация София. Хем няма да ползваме толкова газ, хем няма да се източват данъците ни от тази черна дупка."---------------------------- Индустрията у нас потребява 1.5 -1.6 млрд. куб. метра природен газ в рамките на година. Това е и необходимото количество на страната - заводи за стъкло, торове, металургия и пр. 2/3 от необходимото количество се осигурява от SOCAR / Азербайджан /, а за остатъка от половин милиард куб. метра могат да бъдат ползвани гръцкия и турските терминали. Да не говорим, че след около година - година и половина ще влезе в експлоатация LNG терминала в Александруполис, който ще е с капацитет от 7.5 млрд. куб. метра, а Булгаргаз притежава 20% от този терминал, т.е. възможност за ползване на още 1.5 млрд. куб. метра. Топлофикациите на газ са пълна архаика и трябва да бъдат оставени да фалират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 2 години
Ех, най-накрая след 1300 години мъки и борби, и ние ще усетим от благините на цивилизования запад! Да се свети името му и да бъде царството му! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 6
andy
преди 2 години
От Май месец, газа ще е по 50ст за кило! Да живее ГОЛЕМИЯТ побелял сахиб и да се свети името му, да бъде царството му тук при нас! Най-накрая дойде благодатта на обетованата земя и при нас! Сега да очакваме и бензина по левче, тока по 1ст., а олиото без пари! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още