IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Какво се случва, ако няма газ?

Най-големите потребители на газ у нас са топлофикационните дружества - "Топлофикация София" потребява над 1/4 от газа в България. През 2020 г. в сектор "Енергетика" са използвани  8,7 млн. мегаватчаса от общо малко над 29 млн. мегаватчаса, какъвто е обемът на реализираните продажби на "Булгаргаз".

Заради тяхната социална роля топлофикациите са длъжни да поддържат резерви от алтернативно гориво - мазут, а в случай на кризисна ситуация - да преминат изцяло на него. Според кризисни планове, представяни от Министерството на енергетиката пред Европейската комисия, за топлофикациите са предвидени минимални количества газ, които са необходими за поддържането на нормалния процес на работата им.

Но активната работа на тези дружества е от октомври до април, а в летния сезон потреблението намалява съществено. Това означава, че при сегашните обстоятелства едва ли ще се стигне до прилагането на кризисни мерки по отношение на сектор енергетика, ако доставките на газ бъдат напълно преустановени.

Вторият по големина потребител на природен газ у нас е химическата индустрия - 8,4 млн. мегаватчаса през 2020 г. Данните за първите девет месеца на 2021 г. обаче показват съществено намаление на потреблението - до 4,7 млн. мегаватчаса, което е спад от 22% спрямо същия период на 2020 г. Според медийни публикации това се дължи основно на "Нефтохим" - Бургас, защото рафинерията е намерила алтернативен доставчик и купува газ чрез него, посочва икономистът Георги Ангелов.

Газът се използва в рафинерията в процеса по преработката на петрола, но и като суровина за производството на водород.

За част от индустрията природният газ е не само енергоизточник, но и основна суровина за производството - например на азотни торове. "Неохим" например съобщи за ръст на разходите си за енергия и природен газ със 76% за последното тримесечие на 2021 г., когато бяха и едни от най-високите цени на газа. Тогава дружеството е платило 232 млн. лева за това перо.

Другият голям производител на торове у нас - "Агрополихим" още през 2019 г. инвестира за удвояване на обема на терминала си за течен амоняк и реално обезпечава своята основна производствена дейност. Доставките на амоняк се извършват през пристанище Варна, казват от компанията. "Агрополихим" има и пароцентрала на биомаса и практически е независим от природния газ.

Домакинствата у нас са защитени потребители - при тях газът трябва да спре последен. У нас нивото на битовата газификация е много ниско - едва около 120 хил. домакинства са газифицирани.

България се изправи пред криза с доставките на газ през 2009 г., когато спор за транзита между Украйна и Русия спря газа за Европа. Но тогава ситуацията беше коренно различна - "Газпром" беше единствен доставчик, а спирането беше по средата на отоплителния сезон. В последвалите години страната ни изключително бавно предприе някои стъпки за диверсификация - сред основните е договорът за доставка на газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море.

Пазарната ситуация също е различна и днес вариантите са налични. Основното опасение, че втечненият газ ще дойде на много по-висока цена, пък може и да се окаже още един мит, който действията на "Газпром" ще ни помогнат да разбием. При всички случаи Европа вече научи урока, че не трябва да зависи от един източник. Въпросът е да успеем да го затвърдим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Може, може, аз ти разрешавам от негово име, дядка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Може ли на лични?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Инженерче, давай ги тия "клипове," кво чакаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 1
Kiro_100
преди 2 години
Клипчетата ... Лапников ... Знам ти телефона .. Да публикувам ли ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Само ти се радвам на ентусиазма. И на "дълбокото разбиране" на онова, кой кого умишлено фалирал. ХвалА на таквизи ХекЦперти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Те скъпите договори изтекоха. Сега го купуват на има няма 30 стотинки. Няма смисъл да го продаваш. Ако обаче си имаш някаква фабрика, то слагаш панели с хибриден инвертор и вместо да плащаш 60 стотинки ток ще плащаш много по малко. Средно инвестицията се връща за около 3 до 4 години ! Повтарям пак, панели, инвертор за сол+енерго, кабели. Това е ! Работиш така или инъче само в светлата част на деня. Поддръжка 0 ! А ако нашите политици са умни ще направят лесно и присъединяването към енерго за да можеш да продаваш излишъка през лятото. Всяка уважаваща себе си фирма която плаща ток от над 1000лв. месечно трябва да слага панели и то веднага защото ще чака на опашката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ще го спре разбира се ! Утре може да кажат ,че цената е 1 тон злато за 1 куб.м газ :) Хахха. Русия и договори ?!?!?! Колкото по рано ги разкараме толкова по добре за нас. Газ ще намерим. Ще сложим още соларки,вятърни и водни централи. русия явно умишлено фалирва газпром :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чиба бе, цьpвул многоников!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 4
Kiro_100
преди 2 години
БОЙЧЕ ... ОНЕЗИ КЛИПЧЕТА НА ТЕЛЕФОНА .. ДЕТО *** .. ДА ГИ ПУБЛИКУВАМ ЛИ .. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 2
Kiro_100
преди 2 години
ВАТНИКОВ Е САМО АВАТАР .. НАЛИ ????ПЪК ТИ СИ ЛaПAШ .. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още