IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на природен газ през април намаляват с над 30%

България продължава да изнася голяма част от произведената в страната електроенергия, сочат данните на НСИ

17:20 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Доставките на природен газ през април намаляват с 31,3% спрямо същия период на миналата година, сочат официалните данни на Националния статистически институт (НСИ). На 27 април "Газпром Експорт" официално спря доставките на газ за България, тъй като страната отказа да изпълни искането за плащане на суровината с руски рубли, в разрез с предвиденото в договорите с "Булгаргаз".

От официалната статистика е видно, че през този месец в страната са доставени 202 млн. куб. метра газ, което е с 42,3% по-малко спрямо март. Страната ни получава газ не само от Русия, но и от Азербайджан, макар и в по-малки от договорените преди години количества. След като "Газпром Експорт" едностранно прекрати изпълнението на действащия договор за доставки, българската страна успя да договори доставки на втечнен газ. Първите два танкера пристигнаха през юни и тези количества ще бъдат официално отразени от НСИ през август.

Публикуваната днес (29 юни) статистика показва разнопосочни данни за енергийното производство и доставки през април. Производството на електроенергия намалява на месечна база с почти 20%, но на годишна има ръст от 6,5 на сто. През пролетния месец в страната са произведени 4,11 тераватчаса електроенергия, като повечето е реализирана на българския пазар - 2,63 тераватчаса.

Доставките на електроенергия на вътрешния пазар се свиват с почти 23% спрямо март, а спрямо април 2021 година спадът е от почти 7%.

През април в България са добити 2,59 млн. тона твърди горива, което е понижение от 27,8% спрямо март, но ръст от малко над 40% спрямо същия месец на миналата година. Това повишение се дължи основно на увеличеното производство на електроенергия от въглищните централи, започнало през миналия август.

Цената на електроенергията на свободния пазар се повиши съществено, което прави продукцията на въглищните мощности печеливша, съответно и страната записва съществено повишение на износа на електроенергия в последните месеци.

Доставките на твърди горива намаляват през април на месечна база - до 2,63 млн. тона, като разликата идва от внос. Данните на НСИ показват годишен ръст от 38,3%.

НСИ отчита още намаляване на производството на горива - с 15% на безоловния бензин (до 138 хил. тона) и с 19% на дизеловото гориво (до 237 хил. тона). Само малка част от тези горива обаче са реализирани на пазара - доставките на безоловен бензин през април са 31 хил. тона, което е спад от 37% на годишна база, а на дизеловото гориво - 192 хил. тона, което е намаление от 31%.

Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още