IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: България доказа, че може без „Газпром”

Ако служебното правителство продължи досегашната политика и договори доставка на алтернативен газ, ще се справим сравнително добре, прогнозира финансистът

11:07 | 03.08.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

България доказа, че може без „Газпром”. Въпреки всякакви твърдения, че в страната ни в момента няма газ – газ има, доставки има. Прогнозите, че едва ли не българската икономика се намира пред апокалипсис, са изключително преувеличени и това е политическо говорене. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

„Не очаквам катаклизми за България. Ако служебното правителство продължи досегашната политика и договори доставка на алтернативен газ, ще се справим сравнително добре“, прогнозира той.

Според Войнов Русия използва природния газ „буквално като оръжие“. Той подчерта, че това, което се случва на газовия пазар още от средата на миналата година няма нищо общо с търговските взаимоотношения.

„Ясно е, че доставяните количества се намаляват. Така от една страна се повишава цената на газа, а от друга страна Русия влияе на политическите решения в Европейския съюз и изобщо на световната сцена“, посочи той.

Войнов не очаква „резки движения от служебното правителство“. „Основната цел на това правителство е да подготви изборите. При представянето на правителството президентът посочи основните му задачи, а две се открояват – едната е по отношение на решение за газовите доставки, другата – цените на електроенергията“, напомни финансистът.

Според Войнов не е изключено развитие в посока възобновяване на преговорите с „Газпром”. „Президентът в последните месеци ясно даде да се разбере, че според него спирането на руския газ към България е грешка“, отбеляза той. По думите му позицията на България в тази ситуация би била унизителна, защото „не сме ние тези, които са прекратили покупките на руски газ“.

Той допусна, че може да се стигне до възстановяване на газовите доставки за България от Русия, но го преценява като много рисковано, защото Москва във всеки един момент може да спре газа. „Ако Русия спре напълно доставките на природен газ, ЕС ще влезе в рецесия. Германия, Италия, Унгария ще бъдат най-засегнатите държави“, смята финансистът и допълни, че очакванията за България са БВП да се свие от порядъка на 1%.

Как се готви Германия с контрамерки срещу евентуално прекратяване на руските доставки от руски газ? Стагнира ли германската икономика и ще се пренесат ли негативните показатели в България? От какво се влияе повишението на цените? Защо Европа се оказва единственото място в целия свят, където акциите продължава да носят положителна възвръщаемост? еобходима ли е нова дългова емисия на международните пазари? Ще загуби ли пари страната ни по Националния план за възстановяване и устойчивост и необходима ли е нова актуализация на бюджета?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
разбира се че не знаеш, иначе нямаше да пускаш нефелни опорки... и по скъпо сме плащали на газпром и пак сме издържали... айде на бас че тази зима нито един човек няма да умре от студ в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Може или не може България без Газпром малко спорна тая работа Но без Юлиан Войнов ,България си може и то със сигурност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
България може и без атомна централа да я затворим и нея щото е руска ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Цялата плеяда политически мър99ши е скъсаха да ни ''уверяват'', че България нямала алтернатива на руския газ, а България има находища и на природен газ, и на шистов природен газ, и на газови хидрати. Когато политик ви каже, че навън грее слънце, убедете се 10 отделни пъти, че това е факт. За лица с друг вид законна професия е достатъчна и 1 проверка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Юлиан Войнов: България доказа, че може без Газпром === Тоя с всичкия ли си е? Препродаването на руски газ можело без "Газпром". И като как? Срещу само 30% бакшиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
България доказа, че може и без редовно правителство да го кара. Предлагам да отменим парламента и да избираме само президент :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 1 година
Не знам на какво му се опира мнението, днеска дойдоха изравнителните сметки. Не съм сигурен, че по-голямата част от българите могат да издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Хайде на пролет пак да си говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още