IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Войнов: България не е синхронизирала законодателството си с изискванията на ЕЦБ

Политическата съпротива, а не инфлацията, ни спира за еврото, посочи финансистът

10:32 | 03.06.22 г.
Ю. Войнов: България не е синхронизирала законодателството си с изискванията на ЕЦБ

„Когато влезеш в еврозоната, започваш да изпълняваш решенията на Европейската централна банка и ако нямаш текстове в собственото си законодателство, които да прехвърлят тази отговорност на ЕЦБ по отношение на паричната политика, то реално няма как да бъдеш в еврозоната. Този проблем е от много години, още от влизането на България в ЕС”, посочи той.

Войнов отбеляза, че Хърватия се е съобразила с тези изисквания и е променила законодателството си. „Ние по една или друга причина отказваме да го направим. Това е много по-тежкият критерий, който трябва да изпълним. Останалите четири критерия са технически, но критерият, свързан със законодателството, зависи изцяло от законодателната и изпълнителната власт“, подчерта той.

Финансистът смята, че една от причините, поради които България не покрива критериите за влизане в еврозоната, е политическа съпротива и политическо нежелание страната ни да се приобщи по-бързо „към този най-елитен клуб в Европа”.

„Хърватия не влиза, защото е изпълнила всички критерии – напротив тя не изпълнява един от тях, но цялата политическа класа и населението са убедени, че трябва да станат член на еврозоната”, заяви Юлиян Войнов.

Според него българската икономика се намира в много добро състояние и се развива много добре – за първото тримесечие ръстът на БВП е 4,5%, износът отбелязва стабилен растеж, износът на електроенергия е рекорден, а безработицата е на изключително ниски нива.

„Заради спрените доставки от Китай много фирми започват да се оглеждат на по-близки разстояния, където да правят поръчки. В това отношение България е в изгодно положение“, коментира Войнов.

Той е убеден, че ако правителството изпълнява програмата и ангажиментите си, които е поело, когато дойде на власт, за намаляване на корупцията и промяна на съдебната система, инвестиционният климат ще се подобри.

Може ли по-слабата икономическа интензивност в света да намали търсенето на петрол и цената му до края на годината да спадне до 70 долара на барел? Защо ще се понижава цената на енергоносителите? Как хърватската икономика успя да покаже ценова стабилност и извършени реформи? Ще покрие ли България критериите за членство в еврозоната до 1 януари 2024 г. може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още