IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЦАР призна биткойна за официална валута

Надеждата е по този начин да бъдат привлечени нови инвеститори, посочват властите в Бангуи

14:41 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Централноафриканската република (ЦАР) стана втората държава в света, която обяви биткойна за официална валута.

„Криптопари, включително биткойнът, се смятат за официални валути в ЦАР“, каза Алберт Мокпеме, говорител на президента Фостен-Аркандж Туадера, цитиран от Bloomberg. „Узаконявайки използването на биткойна, ЦАР се надява да привлече инвеститори“, каза той и допълни, че използването на криптовалутата ще улесни трансфера на средства, който може „понякога да е труден“ в страната.

Властите в Бангуи следват примера на Ел Салвадор – първата страна в света, където от септември биткойнът е законно платежно средство.  

ЦАР, която има запаси в злато и диаманти, е една от най-бедните държави в света. Годините на конфликти и политически кризи, довели до президентските избори през 2020 г., имаха сериозен ефект върху икономиката на страната. Те доведоха до влошаване на отношенията ѝ с международните партньори, а оттам в забавяне на разпространението на ключова помощ и дори в спирането на средства, използвани за бюджета.

Решението за биткойна обаче може да има ограничен ефект за населението в страната, където разпространението на интернет е сред едва 11% от 5-милионното население, показват данни на онлайн портала DataReportal.

След съобщаването на новината цената на биткойна продължава да расте, като към 14:30 ч. увеличението е от над 2% до 39 639 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още