IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grayscale съди американския борсов регулатор заради биткойн тръста си

В сряда SEC отхвърли молбата на компанията да обърне своя тръст Grayscale Bitcoin в ETF, базиран на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута

12:22 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Главният изпълнителен директор на Grayscale Майкъл Зоненшайн. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Главният изпълнителен директор на Grayscale Майкъл Зоненшайн. Снимка: Bloomberg LP

Grayscale Investments съди американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), след като агенцията отхвърли молба на инвестиционната компания да обърне биткойн тръста си в борсово търгуван фонд (ETF), съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Майкъл Зоненшайн написа в Twitter, че Grayscale съди регулатора и е заведено дело в американския Апелативен съд в столицата.

В сряда SEC отхвърли молбата на компанията да обърне своя тръст Grayscale Bitcoin в ETF, базиран на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута. Регулаторът е установил, че планът за листване на продукта не е направил достатъчно, за да предотврати евентуални измами и манипулации.

От Grayscale, които подадоха молба за промяната през октомври, от месеци намекват, че ще заведат дело, ако искът им бъде отхвърлен.

Обръщането на тръста в ETF щеше да е решение на стар проблем за компанията. За разлика от борсово търгуван фонд, акциите на тръста не могат да бъдат създавани или изкупувани, за да се отговаря на променящото се търсене. Това на практика доведе до цена на дяловете с 28% под нетната стойност на активите в тръста.

По време на среща през май с американските регулатори от Grayscale заявиха, че обръщането в ETF ще може да отключи до 8 млрд. долара стойност за инвеститорите.

В позиция Доналд Верили, партньор в адвокатската кантора Munger, Tolles & Olson, която представлява Grayscale, посочва, че решението на SEC не успява да приложи последователно отношение към сходни инвестиционни инструменти, нарушавайки федералното законодателство. В същата позиция Зоненшайн от Grayscale също отбелязва, че компанията е разочарована и не е съгласна с решението на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още