IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на евтиния природен газ приключи

С поскъпване за година от 1000% в Европа горивото ще продължава да става все по-труднодостъпно

18:32 | 06.08.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Макар да има няколко еднократни фактори, които тласнаха цените на газа нагоре, като проблеми с доставките, възстановяването на икономиката и затишие в плановете за износ на LNG, има растящ консенсус, че светът е изправен пред структурна промяна, движена от енергийния преход.

Преди десетилетие МАЕ обяви, че светът може би навлиза в „златен век“ на търсенето на природен газ заради историческото увеличение на евтиното снабдяване. И наистина, между 2009 г. и 2020 г. световното потребление на газ се увеличава с 30% на фона на битовите и индустриалните потребители, които се възползват от бума в добива.

Държавите побързаха да прегърнат природния газ като надежден начин за намаляване на въглеродни си отпечатък. Преходът би могъл да стане относително бързо с ограничено използване на капитал, докато в същото време има значителен ефект върху ограничаването на вредните емисии, посочва Джеймс Тавернър, анализатор на IHS Markit. Природният газ е едно от най-чистите изкопаеми горива и излъчва почти 50% по-малко въглероден диоксид от въглищата. В същото време алтернативите, които не са изкопаеми горива – като вятърната и слънчевата енергия – все още са в ранен етап на развитие в системата на енергийния преход.

Увеличеното търсене не показва признаци на забавяне.

При комуналните услуги в Европа налице е преминаване към по-чистия газ заради високите цени за въглеродни емисии. В същото време правителствата от Южна и Югоизточна Азия и Китай се очаква да увеличат търсенето повече от всякога в опит да ограничат използването на въглища.

Но въпреки че цените се очаква да бъдат по-високи през следващото десетилетие, те няма да са достатъчно високи, за да намалят драстично търсенето, смята Гавин Томпсън, заместник-председател на Wood Mackenzie за Ациатско-Тихоокеанския регион. „В развиващите се икономики с политическа подкрепа не виждаме унищожение на търсенето“, коментира той.

Обикновено силното търсене окуражава и нови инвестиции в обекти за износ. Но голям фактор за по-високите цени на газа е липсата на свеж капитал за увеличаване на доставките. Нарастващото отрицателно настроение към природния газ и завишения контрол върху емисиите метан бавят проекти и принуждават енергийни компании да преосмислят плановете си. МАЕ, която определи природния газ като преходно гориво към по-нисковъглеродно бъдеще, привлече вниманието по-рано през годината, когато заяви, че инвестициите в нови полета трябва да спрат, ако светът иска да достигне неутралитет на емисиите до 2050 г.

Без нови инвестиции потреблението на LNG в Азия – двигателят на бъдещия ръст в търсенето – ще надмине снабдяването със 160 млн. тона през 2035 г., показват данни на Томпсън от Wood Mackenzie. За сравнение – Азия е внесла около 250 млн. тона LNG миналата година.

Налице вече са някои признаци за изоставане на снабдяването: с изключение на огромното разширение на сектора в Катар малко нови проекти за LNG от началото на 2020 г. са получили зелена светлина; американските шистови компании не бързат с допълнителното производство, тъй като са притискани от инвеститорите да не създадат пресищане на пазара.

Марк Гьетвай, заместник-изпълнителен директор на руската „Новатек“, предупреждава, че зеленият преход може да наруши доставките на адекватно и достъпно гориво за потребителите.

„Липсата на капиталови инвестиции в бъдещи проекти за природен газ не ни водят до енергиен преход, а вместо това ни водят по неизбежен път към енергийна криза“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Вместо златен природен газ можем да си произвеждаме сами , за нас и за експорт навън , милиарди кубици С-Неутрален БиоМетан - https://biogas.alle.bg от Инженерна Бамбукова Биомаса ( и не-електролизен Зелен БиоВодород от него ) , на почти нулева себестойност - https://nula-energia.alle.bg както и Инженерингово Фъстъчено Олио (ИФО) , емулгиран с вода ИФО-Аерозол , и висок клас Биодизел - https://biodizel.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Цената на стоманата се срина на рекордно ниско ниво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ми има , за борба с ковида ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Причината за поскъпването е печатането на пари от Централните банки. Не само газта, но и металите и много други стоки ще струват вече по-скъпо и това ще бъде трайно, защото има много повече пари в обръщение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 2 години
Докато водородът е енергоносител , а не енергиен източник няма как да се случат нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
скъпият газ е хубава новина . по-бързо ще се постигне паритет с водородните технологии ...нема да чакаме 2030-40 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още