IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидентът от държавните предприятия все още неясен заради БТ-холдинг и БТК

14:53 | 13.01.04 г.
Автор - снимка
Създател
Дивидентът от държавните предприятия все още неясен заради БТ-холдинг и БТК
Все още не е ясно какъв процент от печалбата ще бъде разпределяна под формата на дивидент от дружествата с 50% и над 50% държавно участие, научи Investor.bg от Министерството на финансите. Според институцията се чака приемане на Постановление N 1 от Министерски съвет, в което ще се регулира изпълнението на бюджета за 2004 г.

През миналите години обаче този процент беше известен още през декември, много преди приемането на бюджета от Народното събрание.

През 2003 г. компаниите с преобладаващо държавно участие разпределяха 50% от печалбата си под формата на дивидент. Такива компании са БТК, Слънчев бряг, Булгартабак холдинг и дъщерните му дружества, и др.

През 2002 г. процентът беше 80, а през 2001 едва 30.

През миналата година цифрата бе намалена от 80 на 50% поради очакваното приключване на сделките за БТК и БТ. Прогнозите бяха, че без тези две големи държавни компании приходите от дивиденти в държавната хазна ще се ограничат значително, докато понижението на процента за дивидент, целеше подпомагането на по-малките държавни компании, имащи нужда от реинвестиране на печалбата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още