IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 95% от българите корупцията е основен проблем за страната ни

Според три четвърти от европейските граждани корупцията съществува на всички управленски равнища

17:46 | 15.02.12 г. 4
За 95% от българите корупцията е основен проблем за страната ни

Над девет от десет българи смятат, че корупцията е основен проблем за страната ни. Това показват резултатите от публикуваното от Европейската комисия изследване на Евробарометър за възприятията на корупцията.

Само 3% от сънародниците ни смятат, че корупцията не е основен проблем в България, а 2% са посочили, че не могат да дадат мнение.

Най-сериозна е ситуацията в Гърция, където 98% от гражданите на страната смятат корупцията за основен проблем. Подобни са резултатите на Полша, Кипър, Унгария, Румъния и Словения.

На другия полюс е Дания, където 19% от гражданите на страната смятат, че корупцията е основен проблем. С ниски нива на възприятие за корупцията са още Холандия, Люксембург и Финландия.

Резултатите от изследването показват, че като цяло в Европейския съюз (ЕС) корупцията продължава да бъде сериозен проблем, като нивата й дори са се увеличили в последните 3 години.

Почти три четвърти от европейците продължават да смятат корупцията за сериозен проблем и считат, че той съществува на всички равнища на управление. Осем процента от запитаните заявяват, че през изминалата година им е било поискано или от тях се е очаквало да дадат подкуп, показват резултатите.

Близо половината от участниците в допитването посочват, че нивото на корупцията в тяхната държава се е увеличило в последните 3 години. Само 7% от европейците смятат, че то се е намалило, като подобно мнение са изразили предимно поляци, естонци и ирландци.

Три четвърти от европейските граждани освен това смятат, че има корупция и в европейските институции. Широко разпространено е и мнението, че близките връзки между бизнеса и правителствата пораждат корупция.

Като фактор, допринасящ за увеличаването на корупцията, са посочени липсата на прозрачност за начина, по който се харчат публичните средства.

Почти 70% от запитаните не смятат, че финансирането на политическите партии е прозрачно. Едва един от петима европейци пък е на мнение, че ЕС спомага за редуцирането на размерите на корупцията.

През юни миналата година Европейската комисия прие пакет от мерки за борба с корупцията. Комисията ще предложи скоро и друго законодателство, по-специално относно отнемането на придобито от престъпна дейност имущество, реформата на правилата за обществените поръчки, по-подробни статистически данни относно престъпността и засилена политика за борба с измамите на европейско равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Те, чиновниците също дават на ръка на по-висшестоящите. Правилна е статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Данните за тая статистика са събирани, не знам къде. При условие, че администрация към работещи е 1 към 2, а ако сложим милиция и войници 1/1 сигурно, явно не са питали ни един чиновник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тук няма държава и народ а територия и зомбита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Ми то 95% от населението нямат пари, каква корупция да правят.Но останалите 5% корумпуват за всички ни, питате ли ги лесно ли им е?Европа дава добри европейски "практики"България и отвръща с още по-добри корупционни "практики"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още