IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакат ни здравни реформи на дребно

Четвъртият поред здравен министър на ГЕРБ ще прави промени „на парче“, но тежките решения остават

08:10 | 09.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Чакат ни здравни реформи на дребно

Тя остана мълчалива и по друг ключов въпрос - този за демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса и създаването на конкуренция при управлението на публичните средства за здраве. Атанасова не изрази категорична позиция за необходимостта от нови здравни каси, като намекна за опасности, които крие това предложение.

По горещата тема за високите цени на лекарствата министърът отново показа противоречива позиция. Тя започна консултации с дистрибутори и търговци за понижаване на цените на лекарствата, след като самата тя беше най-острият критик на мерките, предприети от Стефан Константинов в тази посока.

Когато Константинов обяви „спешни“ мерки за поевтиняване на медикаментите, точно Атанасова, като председател на здравната комисия в парламента, остро ги разкритикува, като каза, че са безкрайно закъснели. Дни по-късно самата тя също обяви идеите си за понижаването на цените на медикаментите, които не се различават съществено от вече направените предложения.

Друга чувствителна тема в сектора, по която няма да има напредък, е за съдбата на малките общински болници, за които от доста време се коментира, че ще бъдат закрити. Атанасова вчера заяви, че до края на мандата й със сигурност те няма да бъдат закривани. Министърът заяви, че всеки случай ще се разглежда и решава индивидуално, ще се обсъждат конкретни предложения, като например общинските съвети да ги преструктурират в хосписи или в болници за долекуване.

На този етап единствената категорична заявка на Десислава Атанасова за дългосрочните промени в здравеопазването - демонополизация на здравната каса, финансирането на болниците, цените на лекарствата, актуализацията на Националната здравна карта – е, че те ще се обсъждат от Консултативния съвет по здравеопазване с участието на министерството, здравната каса, пациенти, синдикати, работодатели и съсловни организации.

Една от най-големите критики срещу Десислава Атанасова като министър е, че няма медицинско образование. Експертът Стефан Константинов беше заменен от юриста Атанасова, а това бетонира нагласата за липса на експертност в този толкова чувствителен сектор, свързан със здравето.

Сред политици, специалисти и сред обществото се настани мнението за поредния „послушен” министър, партиен кадър на ГЕРБ, и попари надеждите за така дълго чаканите здравни реформи.

Очевидно „тежката артилерия” на ГЕРБ, в лицето на Десислава Атанасова, ще работи на дребно, а дългоочакваната реформа в здравеопазването отново се отлага. Вероятно Атанасова е решила да последва съвета на своя предшественик, според който не трябва да опитва да прави големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Тежката кинкалерия, ще си отспи на поста! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
sony
преди 12 години
ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВА МОНОПОЛА НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО - ОСИГУРИТЕЛНА КАСА - няма да има оправия.Задължителни допълнителни частни здравни фондове трябват!Инача парите, които постъпват в Националната здравна каса ще продължават да се наливат в "каца без дъно"! А парите от здравни осигуровки са страшно много - 8 % здравна вноска! Но се харчат не в полза на здравно осигурените лица! Бяха писали, че искат тавана да е 5 000 лева на месец за здравни осигуровки - за да вкарат още пари в НЗОК. Това са 400 лева на месец, каква насрещна престация от НЗОК ще има за човек срещу тези 400 лева???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още