IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър се договори с кредиторите на БДЖ

Кристиан Кръстев е предложил замяна на обезпечения по първия облигационен заем, за да успокои кредиторите на железницата

09:16 | 26.03.13 г.
Транспортният министър се договори с кредиторите на БДЖ

Вчера проведох среща с трите най-големи кредитора на БДЖ. Разбрахме се по всички основни въпроси и намерихме мерки, договорихме се. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев пред БНТ.

"Предложили сме замяна по конкретни обезпечения по първия облигационен заем. Освен това обсъждахме мерки, които да предприемем за създаването на така наречения експертен съвет на кредиторите към БДЖ, с който да се подмогне изцяло мениджмънта на компанията. Кредиторите ще получават ежедневна информация какво става вътре в железницата", обясни подорбно транспортният министър.

Припомняме, че преди няколко седмица кредиторите на БДЖ запорираха част от активите на дружеството, защото холдингът е преустановил плащането по задълженията си. Бившият министър на транспорта Ивайло Мовсковски многократно изрази притеснението си, че кредиторите на железницата "във всеки един момент могат да поискат несъстоятелност на дружеството". 

В тази връзка Кристиан Кръстев изрази увереност, че кредиторите няма да предприемат подобна стъпка. 

"Няма кредитор, който да обяви във фалит дружество, освен ако то не е във фаза, в която не е възможно вече да съществува. Освен това за кредиторите ще е по-добре БДЖ да не фалира, за да могат все пак във времето да обезпечат задълженията си", обясни служебният транспортен министър.

Кръстев направи коментар и по повод приватизацията на товарното звено на железницата. Относно появилата се информация в медиите, че румънският частен превозвач ТД "Груп Феровиар Роман" АД се е отказал от участието си в сделката, той категорично заяви, че подобно твърдение не отговаря на истината.

 "Даже от агенцията за приватизация получих информация, че е потвърден интересът на румънския кандидат-купувач", категоричен бе ресорният министър.

Кръстев заяви, че до няколко дни ще ще обяви промените в ръководството на холдинга. 

"До броени дни всички ще разберете какви ще са промените. Състоянието на железницата е под всякаква критика - всички го знаят. Време е да се потърсят грешките по веригата", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още