IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството взима на прицел работата по неосъществените КПП-та

България има подписани няколко спогодби със съседните държави за изграждането на още пропускателни пунктове

11:13 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Правителството взима на прицел работата по неосъществените КПП-та

По предложение на военния министър Ангел Найденов правителството ще проверява докъде е стигнала работата по договорени, но неизградени гранични пунктове със съседните ни държави.

На заседанието на кабинета в сряда, на което беше одобрено откриването на контролно-пропускателния пункт „Маказа“ на българо-гръцката граница, Найденов е поискал да се възложи изготвянето на доклад за състоянието на всички пунктове, които са били договаряни в миналото и за които са в ход процедурите за изграждането на необходимата инфраструктура, става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на Министерския съвет.

Военният министър припомня, че преди близо две десетилетия в качеството му на областен управител на старата област Хасково, в която влизаха Стара Загора и Кърджали, е участвал в процедурите по договарянето на един такъв неосъществен все още контролно-пропускателен пункт между България и Гърция.

България има подписани междуправителствени споразумения с Македония, Сърбия, Гърция, Румъния и Турция за поне още десетина гранични пункта. Освен „Маказа“, на българо-гръцката граница са планирани още няколко пункта, включително един туристически между Горна Арда и Паранести, един край Рудозем (ГКПП Елидже по направление Рудозем – Ксанти), както и още един по направление Ивайловград – Кипринос.

Планинското с. Копиловци в област Монтана от години очаква изграждането на пункт, който ще е най-бързата връзка между Монтана и сръбския град Пирот. От сръбска страна има прокаран и път, но от наша страна има забавяне с изграждането на трасето.

Обмисляха се и нови пунктове край трънското село Банкя, край Белоградчик - при българското с. Салаш и с. Ново корито от сръбска страна, както и пункт, който да свързва кюстендилската община Трекляно с Босилеград.

На границата с Македония има договорка също за няколко нови пункта – в общините Струмяни и Симитли, които ще правят връзка с македонските Пехчево и Берово, както и още един по направление Невестино – Делчево.

Планирани са и още две връзки с Румъния – Крушари-Добромир и Кайнарджа-Липница, както и още един граничен пункт с Турция край с. Странджа, където някога е имало митница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още