IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За България са предвидени 126,6 млн. евро по два европейски финансови механизма

Опазването на културното наследство ще бъде финансирано с 16,5 млн. евро

14:21 | 15.10.13 г.
За България са предвидени 126,6 млн. евро по два европейски финансови механизма

За периода 2009-2014 г. за България са предвидени 126,6 млн. евро за 16 програми от два европейски финансови механизма - на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм.

Това съобщи заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова днес на подписването на споразумението за изпълнение на една от 16-те програми - "Културно наследство и съвременни изкуства", предаде БТА.

Бюджетът на програмата за културно наследство е около 16,5 млн. евро с националното съфинансиране. Тя ще финансира реставриране, обновяване и опазване на културното наследство, документиране на културната история, достъпност на културното наследство за обществеността.

"Крупната сума буди интерес в администрацията, неправителствените организации и други формации. Програмата е посветена на опазването, разпространението и социализацията на българското културно наследство, но ще помогне и за утвърждаването и развитието на диалога в обществото и между гилдиите", заяви културният министър Петър Стоянович, който също присъстваше на събитието.

Той допълни, че 10 на сто от средствата ще бъдат предвидени за ромското население.

"Намаляване на икономическите и социалните различия в ЕИП и укрепване на двустранните отношения между донорите и бенефициентите е общата цел на програмата. Тя ще допринесе също за развитието на образованието, социалното приобщаване и за повишаване на културния капацитет", коментира Златанова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още