IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на компенсаторните инструменти – нагоре или надолу?

15:45 | 19.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на компенсаторните инструменти – нагоре или надолу?
Красимир Атанасов, ИП Елана Трейдинг АД

Днес компенсаторните инструменти достигнаха цена от 50% от номинала. Какъв е вашият коментар?

- За мен при сегашните условия, това е нереална цена. Активите, които са предложени за продажба срещу компенсаторни инструменти, са недостатъчни. Те в никакъв случай не струват 540 млн. лв., за да покрият всичките 1,08 млрд. лв. номинал компенсаторни инструменти в обращение. Ако някой друг има повече информация, може цената да е адекватна, но при сегашните условия според мен не е.

Също по време на днешната търговска сесия акциите на Златни пясъци регистрираха повишение в цената си с 6,13% до 7,27 лв. за акция при оборот от 22,8 хил. броя. На какво се дължи развитието по тази позиция?

- Дълго време Златни пясъци беше извън интереса на пазара и в момента този факт е компенсиран въпреки всички условности, сред които са слабите резултати на дружеството.

Сделката за 5,3 млн. акции на Централна кооперативна банка?

- Сделката е за близо 17% от капитала на банката след приключване на двойното увеличение на капитала и близо 34% от сегашния капитал на ЦКБ. Според мен това е вътрешно преструктуриране на пакети.

След като ПОК Доверие инвестира на БФБ-София, пенсионните фондове, управлявани от нея, реализираха над два пъти по-висока доходност от фондовете, управлявани от другите 7 пенсионноосигурителни компании. Ще има ли този факт някакъв ефект върху капиталовия пазар?

- Смятам, че пенсионните фондове инвестират и ще инвестират сериозно в пазара на акции и компенсаторни инструменти и това е важно събитие. ПОК Доверие инвестира отдавна, другите също го правят стъпка по стъпка и скоро ще влязат по-сериозно. Но истината е, че пазарът ни страда от липса на компании.


Илиян Скарлатов, София интернешънъл секюритиз АД

Днес компенсаторните инструменти достигнаха цена от 50% от номинала. Какъв е вашият коментар?

- Това беше очаквано, като анализите го показваха още в началото на годината. Очаквам цената да продължи да расте, защото номиналът, необходим за пакета от 20% в капитала на БТК, е доста повече от този, който изчисляват хората. Вива Венчърс плати по 102 лв. на акция приватизационна цена, при която БТК има коефициент цена/печалба 3,3. Този коефициент трябва да достигне 10, какъвто е при телекомуникационните компании в региона. Дисбалансът между тези оценки ще бъде поет от пазара, което означава, че можем да очакваме и цена 250 реални лв. за акция на БТК.

При настоящата цена от 50 ст. от номинала за компенсаторен лев са необходими около 840 млн. лв. номинал за общо предлаганите за продажба 1,65 млн. акции. Очаквам цената да намери баланса си около 70 ст. за един лев номинал, като емоцията на пазара може да доведе до нива от 80 ст. за един лев номинал на последната права преди аукциона. Ситуацията е на теоретически неограничено търсене и ограничен ресурс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още