IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартел" ще е вторият национален телеком

08:32 | 25.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
"Булгартел" ще е вторият национален телеком
Следващата седмица Софийският градски съд ще регистрира дъщерно дружество на "Булгаргаз", което ще се занимава с телекомуникации. То ще се нарича "Булгартел", съобщи изпълнителният директор "Булгаргаз" Кирил Гегов.

"Булгартел" притежава 650-километрова оптична мрежа, която повтаря националната газова мрежа и свързва румънската и турската граница. Оптичната мрежа е 24-канална, а за собствени нужди "Булгаргаз" се нуждае от 2 канала. Това ще е вторият след БТК по мощност оператор, тъй като никоя друга фирма няма подобна мрежа у нас.

"Целта на дружеството не е да предлага услуги на крайни клиенти, а да отдава под наем свободния си капацитет", обясни Гегов.

През пролетта "Булгаргаз" получи от Комисията за регулиране на съобщенията лиценз за пренос на данни. "Булгаргаз" има два договора с оператори, които ще ползват инфраструктурата му. Единият е "Кейбълтел", а другият - унгарско-холандският оператор "ПанТел". "Кейбълтел" предлага евтини телефонни разговори, кабелна телевизия и Интернет. "ПанТел" е най-големият алтернативен телеком в Унгария с 26 000 бизнесабоната. От "Орбител" обясниха, че преговарят за ползване на мрежата на "Булгаргаз".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още