IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксита возят и на 5 лв. за километър по празниците

08:39 | 28.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Таксита возят и на 5 лв. за километър по празниците
В празничните дни около Нова година хората трябва внимателно да гледат тарифите, залепени на предното и на двете странични задни стъкла на колата, преди да се качат в таксито, предупредиха от транспортното министерство и от Съюза на превозвачите.

Цените на таксиметровите превози се определят свободно и всеки таксиметров превозвач може да си сложи цена дори 5 лева на км и по 3-4 и повече лева за престой, стига тарифата да е отразена върху лепенката на предното и страничното стъкло. Големите компании обещаха да запазят старите цени от 39 ст. на км през деня и 40-45 ст. през нощта по празниците, но останалите предупредиха още преди 10-ина дни, че ще увеличат цените си.

В новогодишната нощ ще умножаваме показанията на апарата по две, предупреди таксиметров водач. Това била практиката от години, защото е справедливо, като работим на празник, да получим двойна надница, но предупреждаваме клиентите, преди да се качат, коментрира таксиджията. Такава манипулация в цената е незаконна, е категоричен изпълнителният директор на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) към Министерството на транспорта Стоян Кьопчев. Клиентът трябва да заплати само сумата, изписана на апарата.

Всички столични таксиметрови компании обявиха, че официално няма да вдигат цените за превоз в новогодишната нощ, но подчертаха, че няма как да контролират устните уговорки между клиентите и шофьорите. Само от популярната таксикомпания с телефон 9 1280 отказаха коментар по темата. При доказано нарушение на таксиметраджиите по сигнал на клиент фирмите предвиждат глоби до 100 лв. или прекратяване на договора на шофьора. Проблемът е, че тези нарушения се доказват трудно.

С 25 на сто ще поскъпнат таксиметровите превози в София след 10 януари. Големите таксиметрови фирми обявиха, че ще увеличат цената на превозите след празниците. Малките, които още не са ги променили, ще ги последват веднага, съобщиха за "Новинар" от превозвачите.

Причината за поскъпването е натрупаното увеличение в цената на горивата, особено на пропан-бутана, обясниха от таксиметровите фирми.

Отделно на 30 и 31 декември и на 1 януари в столицата и по-големите градове излизат да припечелят и някои от спрените, таксита менте или гастролиращи от други селища. 40 лева може да излезе превозът от централната софийска аерогара до квартал "Лозенец", ако бързащият пътник не изчака такси от обслужващата гарата и летището фирма "О кей Супертранс".

Най-честите измами в цената на такситата са - неясно изписани цифри от тарифата - 9, която от пръв поглед се вижда като 0, или 7, изписана като 1. Разменени места на нощната и дневната тарифа, нормална превозна цена на километър и огромна за минута престой. Пътниците, които попаднат на гастролиращо такси от провинцията, могат пък с часове да бъдат возени из града, защото шофьорите не познават всички квартали и улици на столицата и нямат навика и уменията да се измъкват от задръствания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още