IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират в специалисти за луксозен туризъм

08:29 | 07.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестират в специалисти за луксозен туризъм
Създаването на кадри, адекватни на луксозната база, е актуалното развитие на отрасъла, каза зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов на дискусия за пазара на труда в българския туризъм в рамките на конференцията "България - страна на мечтите" в столичния хотел Хилтън.

Противоречието между потребностите на бранша и кадрите, които държавните училища предлагат, трябва да се преодолее, каза председателят на Българската туристическа камара доц. Цветан Тончев, който призна, че кадровият потенциал на обучаващите също трябва да се развива.

Заплатите в отрасъла са сред най-ниските в страната, съобщи изп. директор на Агенцията за туризъм Бисер Ялъмов. Средното възнаграждение в бранша е едва 94 EUR, каза той. През лятото заетостта се повишава с 30% и това поражда въпроси за квалификацията на персонала, който обслужва туристите в разгара на сезона. Български туристически проекти са включени в програма MATRA на холандското правителство, съобщи Бисер Ялъмов. Програмата финансира проекти в различни области като част от предприсъединителния процес на страните-кандидати за ЕС. Българските предложения са за квалификация на кадри.

ЗЛАТНИЯТ ТРИЪГЪЛНИК
Създаване на сайт на София обсъжда Бюрото за конгресен туризъм със Столичната община. На базата на изискванията на бранша ще бъде изработен и каталог на забележителностите в града. В София ще има и информационни бюра по примера на големите градове, които да са лесно откриваеми от туристите.

Членовете на клуба за ВИП туризъм разработват тези предложения заради идеята на премиера Сакскобургготски за предлагане на международните пазари на "златния триъгълник" - София, Атина и Истанбул. Рекламирането на региона по този начин ще увеличи шанса за развитие на конгресен туризъм, смятат те.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още