IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 500 тона мед произведени у нас през 2004 г., 80% за износ

16:09 | 04.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
8 500 тона мед произведени у нас през 2004 г., 80% за износ
От произведените миналата година 8 500 тона мед у нас 80 процента са били за износ, предимно за Европейския съюз. Това съобщи днес при откриването на международното изложение "Пчеларство-Плевен`2005" Цветан Димитров, директор на дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието и горите, цитиран от Dnes.bg.

Димитров добави, че държавата е поела за своя сметка да оборудва лаборатория за пчелния мед към Националната ветеринарно-медицинска служба. Финансовият ресурс е 1 милион лева и е осигурен с помощта на Германското дружество за техничесто сътрудничество, уточни той.

Развъдната асоциация по пчеларство от миналата година получава субсидии от държавата като по този начин селекционната дейност се е увеличила 300 процента, допълни Димитров.

Тази година за първи път официално са регламентирани и са осигурени финансово профилактичните есенни прегледи, каза още Димитров. Според него най-активният сектор за усвояване на средства от програма САПАРД е пчеларството. По мярка три, ако сектор "Животновъдство" се приеме за 100 процента, около 70 процента от средствата са използвани от пчеларския съюз, така е и при инвестиционните програми на фонд "Земеделие", каза Цветан Димитров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още